Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο δράσης με πάνω από 50 σημεία, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Όπως τόνισε, οι έλεγχοι που απαιτούνται, ιδιαίτερα στο σύστημα ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), είναι αυστηροί και κρίσιμοι, καθώς η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε παρατυπία μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη αναστολή επιδοτήσεων. «Εάν κάνουμε μια αστοχία, θα έχει θέμα και η χώρα και κυρίως οι ίδιοι οι αγρότες», προειδοποίησε.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες 10–15 ημέρες, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Όπως τόνισε, προτεραιότητα δίνεται σε:
- Αποζημιώσεις για τη θεομηνία Daniel, κυρίως για φερτά υλικά,
- Επιδοτήσεις ζωοτροφών,
- Αποζημιώσεις για την ευλογιά,
- Τελική δόση (30%) για τη βιολογική γεωργία, μελισσοκομία και κτηνοτροφία.
«Αν δεν γίνουν σωστά οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει η Κομισιόν τα χρήματα πίσω ή να επιβάλει πρόστιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Στοιχεία για τις αιτήσεις και τα προβλήματα με το ΑΤΑΚ
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στοιχεία για την πρόοδο των ετήσιων δηλώσεων επιδοτήσεων αναφέροντας ότι:
- Πάνω από 600.000 αγρότες έχουν ήδη υποβάλει οριστικά τις αιτήσεις τους.
- Απομένουν περίπου 40.000 δηλώσεις για οριστικοποίηση.
- Το 7% των δηλώσεων παρουσιάζει προβλήματα με τον ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Σε αυτούς τους παραγωγούς θα αποσταλεί ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για διόρθωση των στοιχείων.
- Άλλο 4% (κυρίως σε Σέρρες, Δράμα και Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει ζητήματα με τα περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία θα εκδοθεί σήμερα εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους για την επαλήθευση των στοιχείων ότι οι αγρότες είναι νόμιμοι κάτοχοι της γης τους και ότι οι κτηνοτρόφοι διαθέτουν τα δηλωμένα ζώα. Αυτοί οι έλεγχοι, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στοιχείων και να πληρωθούν οι ενισχύσεις χωρίς να υπάρξουν μελλοντικές απαιτήσεις επιστροφής από την ΕΕ.
Σε ερώτηση για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους μάρτυρες που καλούνται εκεί ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: “Πρώτα απ’ όλα υπάρχει σύγκλιση στο 70% μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς τους μάρτυρες που έπρεπε να κληθούν. Ήδη καταθέτουν ουσιώδεις μάρτυρες που είναι οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταθέσουν υπουργοί και στη συνέχεια έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης. Αναλόγως των στοιχείων που θα υπάρχουν ή θα έχουν προκύψει θα κληθούν και περισσότεροι μάρτυρες. Θα εκτιμηθεί εκείνη την ώρα. Η Βουλή αποφασίζει. Δεν αποφασίζω εγώ. Αλλά η συμφωνία είναι δεδομένη και κανείς να μην σπεύδει να βγάζει πρόωρα συμπεράσματα”.
Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους αγρότες να δείξουν υπομονή και κατανόηση, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. «Η κυβέρνηση δεν είναι απέναντί τους», είπε, αλλά οφείλει να τηρήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να προστατεύσει το σύνολο των επιδοτήσεων της χώρας.
