ΝΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου: Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικού & Επιχειρηματικότητας

 

 

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι γενικές συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

 

Οι παρεμβάσεις περιλάμβαναν την αναστολή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών (Ν. 4024/2011), τη μείωση του ρόλου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη μείωση του κατώτατου μισθού και τον καθορισμό του με υπουργική απόφαση, την κατάργηση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης (Ν.4093/2012, Ν.4172/2013).

 

Αυτό οδήγησε σε απορρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σε μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων.

 

Παρόλο που έγιναν προσπάθειες επαναφοράς (Ν. 4472, 4488/2017), το πλαίσιο παραμένει δυσμενές και λιγότερο προστατευτικό σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.

 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά προτείνει την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποκατάσταση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την προώθηση ενός σύγχρονου κοινωνικού διαλόγου που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

 

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων συνεπάγεται μεσοπρόθεσμα καλύτερα αποτελέσματα το δημογραφικό, το σημαντικότερο ζήτημα της Ελλάδας σήμερα.

 

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα ως Τομέας Οικονομίας, θεωρούμε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ισότητα των εργαζομένων.

 

Γι’ αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και στηρίζουμε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ αλλά και ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε:

 

  • Επαναφορά Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
  • Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
  • Παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που θα καταρτίζουν επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα περιλαμβάνουν θεσμικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

 

Για την ΝΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ