Η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπως την πρώτη φορά το 2020, έτσι και χθες 13 Οκτωβρίου 2025, δεν ήταν και τόσο ρόδινη, ως προς το πολιτικό κομμάτι.
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη φορά, η εκλογή της κας Ελευθερίας Μερονιανάκη, είχε γίνει με τη δεύτερη ψηφοφορία έναντι του τέως δημάρχου Κρουσώνα, Γιάννη Δρακουλάκη αφού η τότε αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Θανάση Κύρκο, είχε αποφασίσει τελικά να στηρίξει την υποψηφιότητα της και να την υπερψηφίσει.
Όπως και τότε έτσι και τώρα απαιτείται συναίνεση στα Δημοτικά Συμβούλια, αφού για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, η διαδικασία ορίζει ψήφιση , με τα 2/3 του σώματος, που στην περίπτωση του δήμου Μαλεβιζίου είναι 17 σύμβουλοι ( δεκαπέντε της συμπολίτευσης και δυο της αντιπολίτευσης).
Η χθεσινή εκλογή όπως φάνηκε δεν επηρέασε την πλειοψηφούσα παράταξη η οποία ως συμπαγής στήριξε την υποψηφιότητά της με το θέμα να έχει συζητηθεί και στη δημοτική ομάδα, ωστόσο φαίνεται να φέρνει σύννεφα πάνω από την παράταξη της αντιπολίτευσης.
Η απουσία δημοτικών συμβούλων, της παράταξης του Δημήτρη Πιτσικάκη, από τη χθεσινή ψηφοφορία, των κυρίων Κοτσυφού, Τζεδάκη, μόνο συγκυριακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα δεν είχε γίνει συνεδρίαση της ομάδας του κ.Πιτσικάκη, υπήρχαν διαφωνίες από την πλευρά των συμβούλων που απουσίαζαν, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει μέσα στο σώμα ότι οι σύμβουλοί του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο κ. Ξυλούρης λόγω έκτακτου οικογενειακού ζητήματος , όπως δήλωσε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, θέλοντας να δώσει διευκρίνηση για τον λόγο της απουσίας του.
Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που υπήρχε πολύμηνη καθυστέρηση μέχρι να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Διότι και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις για άλλο πρόσωπο από την παράταξη του κ. Μποκέα, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν και η διαδικασία είχε παγώσει.
Πάντως χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και πριν στηθεί η κάλπη, όταν ο κ. Πιτσικάκης ρώτησε τον κ. Μποκέα γιατί έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία τόσους μήνες, εκείνος
του απάντησε ότι λόγω της σοβαρότητας του θεσμού το θέμα αυτό δεν μπορεί να σέρνεται και να αποτελεί αντικείμενο, προεκλογικών, μετεκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων και είναι καλύτερα
να γίνεται σε ουδέτερο χρόνο για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία, με δεδομένο ότι χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης εκλογή Συμπαραστάτη, δεν μπορεί να γίνει.
Στο σύνολο των 22 παρόντων δημοτικών συμβούλων, η εκλογή έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με την κα Μερονιανάκη να συγκεντρώνει 19 ψήφους, και να υπερψηφίζεται και από τις δυο παρατάξεις.
Δυο ψήφους έλαβε η έτερη υποψηφιότητα του επίσης νομικού, και δημότη Τυλίσου, Κωνσταντίνου Κουτρουμπή, ενώ υπήρχε και ένα λευκό.
Πριν την εκλογική διαδικασία και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Κουτρουμπής , εξέφρασε τη μικρή του απογοήτευσε όπως είπε για ένα θέμα που προέκυψε με την αποστολή των
θεμάτων της ημερήσιας διάταξης την περασμένη Πέμπτη στους δημοτικούς συμβούλους καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί το βιογραφικό του, και η εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφιότητας, κάτι
το οποίο έγινε τελικά τη Δευτέρα το πρωί.
Για το λάθος εκ παραδρομής ανέλαβε την ευθύνη ο πρόεδρος του σώματος Λευτέρης Καλλέργης.
Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ο κ. Κουτρουμπής ευχήθηκε καλή θητεία στη συνάδελφό του.
Από την πλευρά της η κα. Μερονιανάκη ευχαρίστησε τον κ. Κουτρουμπή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία καθώς αυτή αναδεικνύει την κρισιμότητα του θεσμού, τους δημοτικούς συμβούλους
για τη στήριξη στο πρόσωπό της, κι αυτούς που δεν την ψήφισαν, δεσμευόμενη ότι θα υπηρετήσει το θεσμό με συνέπεια και σθένος υπέρ των πολιτών.
Σημείωσε επίσης ότι επιδίωξη είναι ο Δήμος Μαλεβιζίου να γίνει πρότυπο, διότι πολλοί δήμοι ακόμα και μεγαλύτεροι ακόμα δεν έχουν εισάγει αυτόν τον σημαντικό θεσμό διαμεσολάβηση στη
λειτουργία τους.


