Κατάγονται σε ένα μικρό χωριό, με λιγοστούς πλέον κατοίκους, αλλά η αγάπη, το μεράκι και κυρίως η επιθυμία τους να αναδείξουν τα «πατρογονικά τους» είναι τεράστια!
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Έτσι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια μια παρέα Κιθαριανών αναβίωσαν τον Πολιτιστικό τους Σύλλογο, με σκοπό να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό!
Το μικρό αυτό πολιτιστικό «θαύμα» συντελείται μετά την ανακαίνιση του Ενοριακού Ναού Αφιερωμένου στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου που στάθηκε η αφορμή για την επανίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου στα τέλη του 2023. Από τότε συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο τους πλούσιες και ευφάνταστες πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώνοντας το χωριό και όχι μόνο σε μια μεγάλη κεφάτη παρέα. Άλλοτε στήνουν γλέντια για να γιορτάσουν τον αγαπημένο τους Άγιο Φανούριο σε ένα Ναό με μεγάλη ιστορία καθώς στο παρελθόν ήταν το καθολικό της γυναικείας Μονής της Παναγίας ή Κεράς Ελεούσης και τιμούν πάντα την Θεοτόκο προστάτιδά του χωριού τους! Αναβιώνουν παλαιά παραδοσιακά έθιμα, μαζεύουν χόρτα και φτιάχνουν λαχταριστές χορτόπιτες , παίρνουν μέρος σε γαστρονομικούς διαγωνισμούς κατακτώντας βραβεία , στήνουν ρακοκαζανέματα και όλα τα παραπάνω γίνονται η αφορμή για να γλεντούν αγαπημένοι αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, που παράγει αυτή η μικρή κουκίδα στο χάρτη.
Αυτή η Κιθαρίδα «μάγεψε» πρόσφατα και τα Χανιά που «ταξίδεψαν» ανατολικότερα για να τη γνωρίσουν από κοντά!
Η διαδικτυακή εκπομπή γαστρονομίας και πολιτισμού «Γεύσεις Κρήτης» των Χανιώτικων Νέων με τον παρουσιαστή Γιάννη Κάκανο, βρέθηκαν στα τέλη του Σεπτέμβρη στην Κιθαρίδα στο σπίτι της γραμματέως του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούλας Φιλιππίδη. Εκεί κυριάρχησαν οι μυρωδιές από τις λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές με αγνά προϊόντα από τα περβόλια της Κιθαρίδας. Με περίσσια φιλοξενία οι γυναίκες της Κιθαρίδας έκαναν πάλι το θαύμα τους , δημιουργώντας μια γαστρονομική πανδαισία! Μαγείρεψαν για τους Χανιώτες επισκέπτες τους, στολίζοντας το Κιθαριανό τραπέζι με λακταριστές λιχουδιές όπως μόνο εκείνες ξέρουν!

Παλαιές παραδοσιακές συνταγές βγήκαν από τα σεντούκια των γιαγιάδων τους, πάντρεψαν την φαντασία τους με πολλά υλικά, αποκάλυψαν μυστικά «μοσχοβόλησαν» το χωριό και έστρωσαν το τραπέζι για το 36ο επεισόδιο της εκπομπής!

Τα μέλη του Συλλόγου υποδέχτηκαν τον παρουσιαστή και το συνεργείο του, με χίλια δυο καλούδια ενώ η παραδοσιακή μουσταλευριά έκλεψε την παράσταση, όπως και το γλυκό μαστίχα με καραμέλα που προσφέρθηκε ως δώρο. Σημειώνεται πως το γλυκό μαστίχα αποτελεί παλαιά παραδοσιακή συνταγή της Κιθαρίδας και οι γυναίκες του Συλλόγου το έφτιαξαν για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια!

Έφτιαξαν πιάτα που «μοσχοβόλησαν» την εκπομπή
Η Ελένη Σαβάκη με όπλο της το μάραθο, το κύμινο, τις καυκαλίθρες και με μυστικό τον κρητικό ξινόχοντρο , τσιγάρισε το «Απάκι με τα πράσα» και μύρισε όλη την Κιθαρίδα.


Στην συνέχεια έδωσε την σκυτάλη στην Σόνια Βεργετάκη -Λυμναίου που έβαλε στα Ρεβύθια σπανάκι , άνιθο και τα έκανε ντερμπιγιέ! Και οι δύο κυρίες βραβεύτηκαν πρόσφατα στον διαγωνισμό στη Γιορτή Κολοκύθας στο Κεραμούτσι.


Τις λιχουδιές συμπλήρωσε η κυρία Μαρία Τσαφαντάκη η οποία με την ιδιαίτερη κρητική ντοπιολαλιά της, εξήγησε στην εκπομπή πως φτιάχνει τα λαχταριστά μηλοπιτάκια εποχής με σταφίδα, μέλι και καρύδι, αλλά και τις ανεβατές χορτόπιτες με 32 διαφορετικά εδώδιμα χόρτα και με παραδοσιακό προζύμι που συνεχίζει να «αναπιάνει», όπως έκαναν οι παλαιές νοικοκυρές στην Κρήτη.


Με πεσκέσι τα κυδώνια του Γιώργου Πατεράκη από το Λιβάδι του Κρουσώνα η οικοδέσποινα Σούλα Φιλιππίδου έφτιαξε γλυκό κυδώνι που αποτελεί ένα από τα ποιο διάσημα κεράσματα παρέα με την ρακή στην Κρήτη!

Κιθαρίς ή μικρό Παρίσι!
Το γραφικό χωριό Κιθαρίδα που βρίσκεται βορειοανατολικά του Κρουσώνα και απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων και έχει, σήμερα μόλις 18 μόνιμους κατοίκους.
Στην διάρκεια της διαδικτυακής εκπομπής των «Χανιώτικων Νέων» η κυρία Σόνια Βεργετάκη – Λημναίου γνωστοποίησε με ξεχωριστή υπερηφάνεια, γιατί παλαιότερα ονόμαζαν την Κιθαρίς, «Μικρό Παρίσι»!
Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Σόνια το μικρό και κατάφυτο χωριό τους, πάντα ήταν μια ιδιαίτερα εύφορη περιοχή. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προερχόταν από τους απέραντους αµπελώνες µε την Κιθαρίς να παράγει πάντα καλό κρασί και φυσικά την τσικουδιά.
Με καμάρι η κυρία Σόνια λέει πως όλες οι νοικοκυρές και οι νοικοκυραίοι στην Κιθαρίδα ήταν οικονομικά εύρωστοι λόγο των εύφορων καλλιεργειών τους! Είχαν πάντα ανθρώπους στην δούλεψη τους, όχι μόνο για τις αγροτικές δουλείες αλλά και για στα σπίτια τους, στο νοικοκυριό. Την αμπελοκαλλιέργεια στην πορεία των χρόνων αντικατέστησε η ελαιοκαλλιέργεια, όπως εξάλλου συνέβη σε ολόκληρο το Μαλεβίζι.
«Οι γυναίκες δεν εργαζόταν στα χωράφια. Έμεναν στο σπίτι τους επέβλεπαν το νοικοκυριό και ασχολούταν με το κέντημα και τον καλλωπισμό!» σημειώνει η κ. Βεργετάκη προσθέτοντας πως όλες οι Κιθαριανές ξεχώριζαν γιατί ήταν πάντα ιδιαίτερα καλοντυμένες.«Πρόσεχαν την εμφάνιση τους και τις οικογένειες τους».
Λόγω λοιπόν της μεγάλης αφθονίας η Κιθαρίδα ονομάστηκε «Μικρό Παρίσι»!
Ρακοκαζανέματα… με διαγωνισμό
Ρακοκαζανεματα με την σφραγίδα της Κιθαριανής φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή στο καζάνι του Αντώνη στον Άγιο Μύρωνα.
Η φετινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου περιελάμβανε για πρώτη φορά και διαγωνισμό του αγαπημένου γλυκού που συνοδεύει αυτήν την εποχή τα κεράσματα με ρακή, που δεν είναι άλλο από το γλυκό κυδώνι «πελτέ». Ένα γλυκό που φτιάχνεται από τα φύλλα και την ψίχα του κυδωνιού.
Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η κυρία Μαρία Τσαφαντάκη η οποία παρέλαβε το πρώτο βραβείο από την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη η οποία μετείχε στην κριτική επιτροπή μαζί με την αντιδήμαρχο Μαλεβιζίου Χρύσα Λυρώνη και την νοικοκυρά, «αφανή ήρωα» στις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιθαρίδας Αριστέα Πυριανάκη – Πουλορινάκη.



Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

