Παρασύρης: Η διεθνής νομιμότητα δεν εφαρμόζεται «αλά καρτ»

Αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ασκεί ο Φραγκίσκος Παρασύρης, επισημαίνοντας ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συγκυρία ή πολιτικές σκοπιμότητες.

Όπως σημειώνει, η επιχείρηση παρουσιάστηκε ως «στοχευμένη επιβολή του νόμου», προκαλώντας αρχικά παγκόσμια αμηχανία και στη συνέχεια ανησυχία, καθώς διαφάνηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να αναλάβουν προσωρινά τη διοίκηση της χώρας μέσω τοποτηρητειών. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει άστοχη και ανεδαφική τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος αναιρέθηκε, υπογράφοντας την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει «διαλείμματα» και δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά. Υπενθυμίζει ότι αυτή η αρχή αποτελεί σταθερό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και προειδοποιεί πως η πρόσφατη στροφή της κυβέρνησης δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι η σχετική δήλωση του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία, με το πολιτικό της προσωπικό να επιχειρεί, όπως αναφέρει, να την εργαλειοποιήσει. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για πρωτοφανή απερισκεψία, τη στιγμή που παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επισημαίνει ότι η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει την «κερκόπορτα» για ανάλογες στρατιωτικές παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, επαναφέροντας πρακτικές που η διεθνής κοινότητα θεωρούσε ξεπερασμένες. Σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, υπογραμμίζει, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει αυξημένη προσοχή, καθώς κάθε λέξη και κάθε γράμμα του Διεθνούς Δικαίου είναι απολύτως δεσμευτικά, κάθε ώρα και στιγμή.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ