Αντιστρόφως ανάλογη της θετικής και ενθουσιώδους διάθεσης που επικρατεί στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της ανακοίνωσης του νέου φορέα, είναι η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου και την Πατησίων, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ αντίστοιχα μετρούν τις επόμενες κινήσεις τους εν μέσω φημών, αλλά και δηλώσεων για μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από τα κόμματα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ, την παραίτηση του πρώην Γραμματέα Στέργιου Καλπάκη, τις δηλώσεις πρόθεσης αποχώρησης από αρκετούς βουλευτές και τις ευθύνες που επιρρίπτουν στον Σωκράτη Φάμελλο στελέχη όπως οι Παππάς και Δούρου, είναι εκρηκτική.
Η σταθερή στάση που τηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη του κόμματος σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς δείχνει να οδηγεί την Κουμουνδούρου σε πολιτικό αδιέξοδο εάν αυτή η μετωπική στάση δεν ακολουθηθεί και από άλλες δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, βουλευτές του κόμματος δείχνουν με δηλώσεις τους την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμπαραταχθούν με τον φορέα του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται όμως πως διστάζουν να προχωρήσουν στην κίνηση υπό τον φόβο ότι δεν έχουν κατοχυρωμένη την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια Τσίπρα.
Παράλληλα, Παππάς και Δούρου έχουν αρχίσει να ασκούν δημόσια κριτική στον Σωκράτη Φάμελλο που δε δείχνει να διαθέτει σχέδιο αυτόνομης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εάν δεν υπάρξει συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ του επιρρίπτουν και καθυστέρηση στη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει απόφαση ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό υπολειπόμεθα από τον στόχο. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση που θα κάνουμε. Εγώ λέω να μην ετεροκαθοριζόμαστε και να κάνουμε τον σχεδιασμό μας. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλές μέρες εν πάση περιπτώσει δεν είναι το μείζον ζήτημα αυτό, το μείζον είναι να έχουμε καθαρές κουβέντες. Έχει έρθει η ώρα να μιλήσει ο Σ. Φάμελλος καταρχήν στα όργανα ο οποίος κάνει ότι μπορεί αλλά υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία επισκιάζουν και τις δικές του πρωτοβουλίες».
Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου χωρίς να κατονομάζει τον Σωκράτη Φάμελλο άσκησε κριτική στην πορεία του κόμματος, τονίζοντας ότι στην ΚΕ που θα πρέπει να συνεδριάσει «θα συζητήσουμε και θα εκτιμήσουμε πώς θα πάμε από τούδε και στο εξής, αν δεν τελεσφορήσει η ειλικρινής και συνεπής πρόταση για προοδευτική σύμπραξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και θα είναι τα μέλη που θα αποφανθούν».
Άλλωστε και οι δύο τάχθηκαν επί της ουσίας κατά της διαγραφής Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να λάβει τον λόγο στις επόμενες συνεδριάσεις των οργάνων.
Αντίστοιχα και στη ΝΕΑΡ, τουλάχιστον τρία στελέχη, οι Χαρίτσης, Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλος φέρονται να βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου μετά την πιο ριζοσπαστική αριστερή στροφή που παίρνει το κόμμα υπό την άτυπη ηγεσία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η αποχώρησή τους λεγόταν ότι θα γινόταν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο φαίνεται να καθυστερεί.
«Πόρτα» από Τσίπρα
Η συζήτηση για συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο φορέα του Αλέξη Τσίπρα πάντως, αν και επαναλαμβάνεται συνεχώς από τον πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο φαίνεται να βρίσκει κλειστές πόρτες στην Αμαλίας.
Όπως είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ινστιτούτου Τσίπρα, Θεώνη Κουφονικολάκου, η πλευρά Τσίπρα δείχνει αμετακίνητη στην άρνησή της να συνεργαστεί με άλλες συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όπως είπε, «δεν υπολογίζουμε καθόλου στις συνεργασίες. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει πει Δεν μας αφορά η πρόσθεση σε αυτό το σημείο πολλαπλών προκλήσεων. Σε αυτό το σταυροδρόμι εμείς θέλουμε τον πολλαπλασιασμό».
Μάλιστα σε άλλο σημείο της συνέντευξης στον RealFM, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινωνήσει τελικά τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός «Θα το σηκώσει και θα του πει χαίρομαι που σε ακούω, αλλά είναι εκτός πλαισίου του σκεπτικού μου μια τέτοια κουβέντα. Αυτό καταλαβαίνω».
Ξεκαθαρίζοντας ακόμη περισσότερο τη στάση του νέου φορέα, επανέλαβε ότι «από τη δική μου πλευρά σας λέω και το επαναλαμβάνω, δηλαδή μετά λόγου γνώσης. Δεν μας αφορά στη συζήτηση, δεν έχουμε καμία πρόθεση συνεργασίας. Σκοπεύουμε να στηριχθούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Δεν θα ακούσει τίποτα ο κύριος Φάμελλος που να τον αφορά».
Εφόσον λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην αρχική του στάση περί μη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίσιμη απόφαση της επόμενης κίνησής της.


