Έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η επικείμενη πρόταση για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με το Politico εξετάζονται περικοπές δαπανών που θα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ
Η σχετική πρόταση αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ αρκετές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές μειώσεις σε κονδύλια που αφορούν τις χώρες τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η Ιρλανδία, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα νέο έγγραφο με στοιχεία για τον προϋπολογισμό, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τις επόμενες συζητήσεις.
Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που πιέζουν για περιορισμό των ευρωπαϊκών δαπανών. Μαζί με τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ζητήσει ο συνολικός προϋπολογισμός να διαμορφωθεί σε επίπεδο που να μπορεί να καλυφθεί από τα κράτη που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι χώρες που συμμετέχουν στους «Φίλους της Συνοχής», μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, οι οποίες τάσσονται υπέρ ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και αντιδρούν στο ενδεχόμενο σημαντικών περικοπών.
Η ιρλανδική προεδρία επιχειρεί μέχρι στιγμής να διατηρήσει ουδέτερη στάση στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Τόμας Μπερ δήλωσε πρόσφατα ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει στο σημείο να εξετάζεται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης των δαπανών.
Πηγή: neakriti.gr
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google


