Κακοκαιρία «χτυπά» το Λασίθι: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον Κάμπο – Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στο Οροπέδιο Λασιθίου από την κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη τις τελευταίες ώρες.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.


Σύμφωνα με τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στονΚάμπο, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Παράλληλα, στον δρόμο στο ύψος της Κεράς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να είναι αδύνατη.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει, επίσης, σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, με τις καταστροφές να καταγράφονται σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.


Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα
Το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι μόνο η ένταση των βροχοπτώσεων, αλλά και η διάρκειά τους, καθώς ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει στην Κρήτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε επιβαρυμένες ή ευάλωτες περιοχές.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα εδάφη αναμένεται να κορεστούν σχετικά γρήγορα από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, δεδομένα τα οποία αποτυπώνουν ένα σκηνικό όπου οι επιφανειακές απορροές μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά, αυξάνοντας την πιθανότητα μεταφοράς φερτών υλικών αλλά και εκδήλωσης μικροπλημμυρικών φαινομένων σε αστικές περιοχές.

Ανάλογη προσοχή απαιτείται και στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα σε σημεία που είναι ευάλωτα σε έντονη βροχόπτωση ή συγκέντρωση υδάτων, με τον κ. Λέκκα να συνιστά αυξημένη προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.

Στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.

Πού αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα
Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μεγαλύτερη πιθανότητα για έντονα φαινόμενα εμφανίζουν οι κεντρικές και δυτικότερες περιοχές του νησιού, με έμφαση στον βόρειο τομέα και στην ενδοχώρα. Ο κ. Λέκκας επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται εκτός κινδύνου οι ανατολικότερες περιοχές της Κρήτης. Η δυναμική τέτοιων καιρικών συστημάτων μπορεί να μεταβάλει τοπικά την κατανομή και την ένταση των φαινομένων, με αποτέλεσμα ισχυρές βροχές να σημειωθούν και στα ανατολικά.

Για τον λόγο αυτό, η σύσταση για ετοιμότητα και προσοχή αφορά ολόκληρο το νησί και όχι αποκλειστικά τις περιοχές στις οποίες τα προγνωστικά δεδομένα δίνουν αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιθανότητες έντονων βροχοπτώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρόλα αυτά, δεν παραβλέπουμε τις περιοχές ανατολικότερα. Τα συστήματα αυτά ενδέχεται να μεταβληθούν, μετατοπίζοντας τα σημεία έντονης κακοκαιρίας και προς τα ανατολικά τμήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει ετοιμότητα και προσοχή από τους πολίτες σε ολόκληρο το νησί».

 

Πηγή: neakriti.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΤΑΚΟΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ