«Μάχη» επιβίωσης για τον ιστορικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυλίσου – Σε σταυροδρόμι εγκλωβισμένος στα χρέη του

Προς εκμίσθωση σε ιδιώτη το ελαιοτριβείο -Σχεδόν 80.000€ οι οφειλές μόνο προς τους ελαιοπαραγωγούς

Στο χειρότερο σημείο της νεότερης ιστορίας του φαίνεται να βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυλίσου, με τους 340 περίπου συνεταιρισμένους παραγωγούς να αγωνιούν για το μέλλον της περιουσίας τους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη


Σε μια τοπική κοινωνία σε αναβρασμό, εν μέσω οφειλών, εσωτερικών αναταράξεων ανάμεσα στους συνεταίρους και εν τέλει διοικητικών αδυναμιών, ο Συνεταιρισμός δίνει μάχη επιβίωσης.

Από το καλοκαίρι, άρχισαν να «χτυπούν οι πρώτες καμπάνες» για τη βιωσιμότητα του φορέα ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Οι τέσσερις διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτύπωσαν το απόλυτο αδιέξοδο, την ώρα που το Διοικητικό

Συμβούλιο αναζητεί απεγνωσμένα ρευστότητα, αρχικά για να επαναλειτουργήσει το ελαιοτριβείο. Προοπτική που τελικά «ναυάγησε» μετά την τελευταία γενική συνέλευση που αποφάσισε ήδη την εκμίσθωση του σε ιδιώτη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πλήρους αποδιοργάνωσης, ο Συνεταιρισμός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση-«σοκ» προς τους αγρότες της περιοχής, ανακοινώνοντας την αδυναμία παραλαβής νέων αιτήσεων επιδοτήσεων (ΕΑΕ 2026).

Ο Συνεταιρισμός έχει βρεθεί «στο χείλος του γκρεμού» πάνω από δύο φορές και τελευταία πριν δύο χρόνια, τότε που ανέλαβε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο και προσπάθησε να διαχειριστεί τις δυσκολίες.

Η «θηλιά» των 80.000€

και το «όχι» των παραγωγών

Η βασική αιτία της έντονης δυσαρέσκειας και της αμφισβήτησης από τα μέλη έγκειται στις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της διοίκησης.

Ο Συνεταιρισμός -όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι συνεταίροι του- οφείλει συνολικά 80.000 ευρώ μόνο σε λάδι στα μέλη του. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν το ποσό αυτό αφορά μόνο στην περσινή δύσκολή χρονιά ή πρόκειται για συσσωρευμένα χρέη προηγούμενης διαχείρισης. Οι παραπάνω οφειλές αλλά και οι πολλαπλάσιες τρέχουσες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οδήγησε τα 336 μέλη-(συνέταιρους) του στο μεγάλο «όχι» για την οικονομική στήριξη.

Συγκεκριμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προτάθηκε στους παραγωγούς-μέλη να βάλουν «το χέρι στην τσέπη» και να καταβάλουν το οικονομικό ποσό που τους αναλογεί στο ύψος της μερίδας τους (ποσό που δεν ξεπερνά τα 300€), ως στήριξη, ώστε να μαζευτεί κεφάλαιο κίνησης και να επαναλειτουργήσει το ελαιοτριβείο. Οι τελευταίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά, να χρηματοδοτήσουν έναν φορέα στον οποίο ήδη πιστώνουν με το προϊόν τους. Αναπάντητο είναι και το ερώτημα αν υπάρχουν αποθέματα ελαιόλαδου στις δεξαμενές του συνεταιρισμού.

Απανωτές Γενικές Συνελεύσεις

Η κλιμάκωση της κρίσης αποτυπώνεται στις απανωτές Γενικές Συνελεύσεις. Στην πρώτη κρίσιμη συνέλευση στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τυλίσου, στις 21 Ιουνίου 2026 έγινε η παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός & αποτελέσματα χρήσης) του 2025, όπου αποκαλύφθηκε το μέγεθος του προβλήματος ενώ έγινε μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για την προετοιμασία της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Η δυσμενής οικονομική θέση παρουσιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου όπου έγινε συζήτηση και για τους όρους ανοίγματος του ελαιοτριβείου. Η επίσημη ενημέρωση από τον λογιστή επί του οικονομικού απολογισμού χτύπησε το πρώτο «καμπανάκι» για την επαναλειτουργία του ελαιοτριβείου. Στην επαναληπτική Συνέλευση της 4ης Οκτωβρίου οι διαφωνίες και η έλλειψη ρευστότητας δεν επέτρεπαν καμία εξέλιξη. Το σημείο «μηδέν» σήμανε στην τελευταία Γενική Συνέλευση στις 18 Οκτωβρίου με την έγκριση της λύσης ανάγκης για την εκμίσθωση του ελαιοτριβείου σε ιδιώτη, μπροστά στην αδυναμία αυτόνομης λειτουργίας και υπό την απειλή του πλήρους λουκέτου. Κατατέθηκε δε και η «οδυνηρή» πρόταση για την πώληση των τριών ενιαίων αποθηκών. Η επικείμενη έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου με τα απαισιόδοξα μηνύματα για τις τιμές του ελαιόλαδου δεν επιτρέπει στη διοίκηση του Συνεταιρισμού να αναλάβει το βάρος της λειτουργίας του ελαιοτριβείου με δεδομένες και τις ελλείψεις εργατικού προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφερόμενος για την εκμίσθωση του ενώ διεξάγονται συζητήσεις. Στο οικονομικό παρασκήνιο, ως τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία εκμίσθωσης (για χρονικό διάστημα άνω της δεκαετίας, όπως λένε οι πληροφορίες) συζητείται το ποσό των 30.000€, ενώ στις συνελεύσεις εκφράστηκε η πρόταση η τιμή να οριστεί στις 35.000€ ή και στις 40.000€.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Καλλέργης δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα, αναγνώρισε ωστόσο τις δυσκολίες και κυρίως την θέση των συνεταίρων μελών.

«Μπλόκο» και στο ΟΣΔΕ

Για το ζήτημα της αναστολής παραλαβής νέων αιτήσεων στο ΟΣΔΕ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συνεταιρισμού το τεράστιο φόρτο και η πολυπλοκότητα της διαδικασίας δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για τους υπόλοιπους περίπου 105 πελάτες τους οι οποίοι μένουν «ξεκρέμαστοι».

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια συνεταιρισμός ενεργοποιεί περίπου 500 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά για 400 αδυνατώντας να εξυπηρετήσει άλλους, υπό τον φόβο απώλειας επιδοτήσεων. Το προσωπικό των του συνεταιρισμού εστιάζει αποκλειστικά στις αιτήσεις που βρίσκονται ήδη στο σύστημα, προκειμένου να μην χαθούν οι επιδοτήσεις των παραγωγών ενόψει της προθεσμίας της 30ής Οκτωβρίου.
Μάλιστα ο Συνεταιρισμός ζητά επιτακτικά από τους παραγωγούς να μην οχλούν τους υπαλλήλους στα προσωπικά τους τηλέφωνα, αλλά να επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω του σταθερού (2810831209) και του email ([email protected]) περιορίζοντας αυστηρά το ωράριο κοινού σε 2 ώρες την ημέρα (14:00–16:00) και μόνο κατόπιν ραντεβού μόλις μια εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας .

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυλίσου, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την υπαρξιακή του κρίση, για δεκαετίες από το 1935 που ιδρύθηκε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των μελών, οι οφειλές σε λάδι, και η αδυναμία να διεκπεραιώσει βασικές υπηρεσίες προς τους αγρότες συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα. Η 6η Φεβρουαρίου 2026 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ελαιοτριβείου για την προηγουμένη ελαιοκομική περίοδο.

Οι επόμενες εβδομάδες -και ειδικά η έκβαση της δημοπρασίας για το ελαιοτριβείο- θα κρίνουν αν ο Συνεταιρισμός θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του ή αν οδεύει προς οριστικό αδιέξοδο.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ  ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ UNESCO
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ