Αγ. Πελαγία: Στις “ράγες” το έργο πνοής για την προστασία της ακτογραμμής με δημοπράτηση και των δυο φάσεων του έργου

Συμπληρώθηκε το αναγκαίο ποσό με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης- Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Μαλεβιζίου

Ένα έργο πνοής για την Αγία Πελαγία που αναμένει διακαώς η περιοχή που βλέπει την παραλία της να χάνεται επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Από την Περιφέρεια Κρήτης με κονδύλι ύψους 1,7 εκ ευρώ συμπληρώθηκε το ποσό, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ είχε γίνει από τον πρώην υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ΧρήστοΤριαντόπουλο, και αφορούσε το έργο αποκατάστασης της ακτογραμμής της παραλίας της Αγίας Πελαγίας. Αυτό είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2024.

Αν και τότε είχε ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει μόνο το ένα σκέλος της μελέτης για την τεχνητή αναπλήρωση της ακτής ευτυχώς η δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να κάνει ενέργειες για την αναζήτηση και του ποσού που υπολειπόταν και αφορά στα αναγκαία λιμενικά έργα.

Δηλαδή στην κατασκευή ενός ύφαλου κυματοθραύστη που τοποθετείται βορειανατολικά στο εξωτερικό τμήμα του κόλπου της Αγίας Πελαγίας με μήκος 70m, ενώ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20m από την ακτογραμμή. Για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, ευχαρίστησε σε δηλώσεις του, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι τους επόμενους μήνες να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός του έργου, και να έχει γίνει η ανάδειξη εργολάβου αρχές του νέου έτους έτσι ώστε τη νέα σεζόν να έχει αλλάξει η εικόνα της Αγίας Πελαγίας.

Τα σημεία “κλειδιά” της μελέτης

Για τα σημεία κλειδιά της μελέτης για αυτό το σημαντικό έργο, στη Φωνή του Μαλεβιζίου τον Δεκέμβριο του 2024 είχε μιλήσει ο κύριος μελετητής , λιμενολόγος, Δημήτρης Ρομπογιαννάκης. «Το έργο», κατά τον ίδιο δεν είναι δύσκολο, «το δύσκολο ήταν να βρούμε τα χρήματα, όλα τα άλλα είναι εύκολα.

Χρειάζεται όμως ο ανάδοχος να εργαστεί ταυτόχρονα σε θάλασσα και ξηρά» είχε πει τότε μεταξύ άλλων σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχε κάνει μαζί μας. Είχε σημειώσει επίσης ότι θα υπάρχουν ορισμένες αλλαγές ως προς τις ποσότητες της άμμου που θα απαιτηθούν για την αναπλήρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, η μελέτη για την προστασία της ακτογραμμής προβλέπει την κατασκευή τεχνητού κυματοθραύστη στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας και την τεχνητή αναπλήρωσης ακτής σε μήκος 350 μέτρων με 41.000 κυβικά μέτρα άμμο. Αυτό το τελευταίο νούμερο σήμερα δεν ισχύει, αλλά πρόκειται για λεπτομέρειες που θα αποσαφηνιστούν. Ως προς το πλάτος της παραλίας μετά την προσάμμωση σε άλλα σημεία θα είναι 40 μ. και σε άλλα 22 μ..

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής 

Η εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης επισφραγίστηκε με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Μαλεβιζίου η οποία συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, με την αντιπολίτευση να διαμαρτυρείται μέσω της απουσίας της για το γεγονός ότι ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή για τη συνεδρίαση. Με την απόφαση που λήφθηκε εγκρίθηκαν η υποβολή της πρότασης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και η αποδοχή των όρων της σχετικής πρόσκλησης. Επίσης αποφασίστηκε: Ο Δήμος θα είναι υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, λειτουργίας και επίβλεψης της εκτέλεσης του έργου μετά την έγκριση της χρηματοδότησης. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί ενιαία και να έχει δύο πηγές χρηματοδότησης:

Α) Tο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κρήτης 2021-2025 με το ποσό των 1.700.000,00€ όπου χρηματοδοτεί το φυσικό αντικείμενο του έργου που αφοράστην κατασκευή ενός ύφαλου κυματοθραύστη που τοποθετείται βορειανατολικά στο εξωτερικό τμήμα του κόλπου της Αγίας Πελαγίας με μήκος 70m, ενώ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20m από την ακτογραμμή.

Β) Από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσό των 1.500.000,00€ χρηματοδοτεί το φυσικό αντικείμενο του έργου που αφορά στην τεχνητή αναπλήρωση της ακτής.

Η διαμαρτυρία

Λίγο πριν τη συνεδρίαση η “Συνεργασία Ευθύνης” εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας τους λόγους της μη συμμετοχής της.

“Η Συνεργασία ευθύνης δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για τη 13:00 μ.μ.. Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση στάλθηκε σήμερα, στις 10:30 π.μ., μόλις δυόμισι ώρες πριν τη διεξαγωγή της. Για πολλοστή φορά η ενημέρωση γίνεται την τελευταία στιγμή, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έγκαιρη προετοιμασία μας και την ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία. Η λειτουργία των θεσμικών οργάνων απαιτεί σοβαρότητα, διαφάνεια και έγκαιρη ενημέρωση. Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να σέβεται τα μέλη των συλλογικών οργάνων , ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των επιτροπών. Η σημερινή μας στάση δεν αποτελεί αποποίηση ευθύνης, αλλά ξεκάθαρη διαμαρτυρία απέναντι σε πρακτικές που υποβαθμίζουν τον θεσμικό ρόλο των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεργασία ευθύνης Δημήτρης Πιτσικάκης”.

 

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ