Ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ εισβάλλουν σε στάνες με γέννες, χωρίς προφυλάξεις για την ευλογιά – Εξαγριωμένοι οι κτηνοτρόφοι στρέφονται νομικά εναντίων του Οργανισμού

Άνω κάτω κοπάδια και βοσκούς κάνουν τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ που «σαρώνουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα την ενδοχώρα του νομού στο πλαίσιο των διευρυμένων ελέγχων του οργανισμού για τα Βιολογικά στην κτηνοτροφία.


Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη


 

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το μέλος της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Φρογάκης τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταβαίνουν ανεξέλεγκτα από μάντρα σε μάντρα, χωρίς να λαμβάνουν τις στοιχειώδης προφυλάξεις για να προστατεύσουν το ζωικό κεφάλαιο από την νόσο της ευλογιάς, την ώρα μάλιστα που ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα «καίγεται» από την ζωονόσο και η Κρήτη εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται σε προληπτικό αποκλεισμό. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο τρόπος με τον οποίο οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ εισβάλλουν στα ποιμνιοστάσια με σκοπό την καταγραφή των ζώων προκαλεί προβλήματα στα πρόβατα, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην φάση της αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι ήδη να μετρούν απώλειες στα νεογέννητα αρνιά. Ο Κώστας Φρογάκης αναφέρει χαρακτηριστική περίπτωση κτηνοτρόφου στην περιοχή της Μεσσαράς ο οποίος δέχτηκε τον έλεγχο του κλιμακίου, χωρίς να έχει λάβει κανενός είδους προφύλαξη για την ζωονόσο. Επιπλέον, όπως ανέφερε, το κλιμάκιο εισέβαλε «φουριόζο» και στο χώρο γέννας του ποιμνιοστασίου όπου ο κτηνοτρόφος έχει μεταφέρει τις προβατίνες με τα νεογέννητα αρνιά και τα ετοιμόγεννα ζώα του, ως είθισται, για να τα προστατεύσει. Αποτέλεσμα της εισβολής των ελεγκτών, τα ζώα να αναστατωθούν και να τρομάξουν με κατάληξη να ποδοπατήθουν και τελικά να ψοφήσουν 4-5 νεογέννητα.

Ο κ. Φρογάκης επισημαίνει πως η περίοδος της αναπαραγωγής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους. Ο συγκεκριμένος μάλιστα κτηνοτρόφος που δέχτηκε τον έλεγχο εκνευρισμένος από την στάση των ελεγκτών, αναγκάστηκε να σχίσει την αίτηση του για το προγραμμάτων Βιολογικών και να τους ζητήσει να αποχωρήσουν για να μην του προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στο κοπάδι του. Όπως είπε στο συνδικαλιστή,  το μόνο που τους ένοιαζε, ήταν να μετρήσουν τα ζώα. Ο ίδιος μάλιστα απευθύνθηκε σε δικηγόρο προκειμένου να στραφεί νομικά εναντίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τακτικής του, να διενεργεί ελέγχους την περίοδο αναπαραγωγής του ζωικού κεφαλαίου.

«Μπήκανε μέσα μετρούσαν τα αρνιά, τα βάφανε, πήγαν και στις γέννες, γεννούσαν την ίδια ώρα τα ζώα. Ψοφήσανε τα νεογέννητα. προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση», ανέφερε ο Κώστας Φρογάκης στη Φωνή του Μαλεβιζίου.
Οι κτηνοτρόφοι είναι εξαγριωμένοι -όχι για την διενέργεια των ελέγχων τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν αρνιούνται- απαιτούν ωστόσο από τους ελεγκτές, όπως λένε, αφενός να τηρούν όλες τις προφυλάξεις για την ευλογιά αλλά και να αντιλαμβάνονται την δυσκολία της καταγραφής την περίοδο της αναπαραγωγής. «Ναι, να γίνουν οι έλεγχοι, θα μπορούσαν να τους έχουν ήδη κάνει. Δεν αρνούμαστε τους ελέγχους. Όχι όμως να έρχονται τώρα που γεννούν τα αρνιά και μάλιστα χωρίς προφύλαξη να μας φέρουν και την ευλογιά και να δημιουργούν τόσα προβλήματα. Λες και θα μας πληρώσουν αύριο. Τις βλέπουμε τις πληρωμές τους», δήλωσε με νόημα ο Κώστας Φρογάκης.

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ