
Το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντά στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τη συμφωνία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη οργανωμένη μείωση τιμών της μεταπολίτευσης. Η πρωτοβουλία αφορά 2.180 κωδικούς προϊόντων, από γαλακτοκομικά και ζυμαρικά έως απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, με στόχο τη μείωση του κόστους ζωής των νοικοκυριών σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει υποχωρήσει στο 1,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η μέση εξοικονόμηση για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά ανέρχεται σε πάνω από 30 ευρώ τον μήνα, με βάση μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 2.000 ευρώ και δαπάνη περίπου 400 ευρώ για τρόφιμα.
Οι κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στη συμφωνία
Από τους συνολικά 2.180 κωδικούς, 1.074 αφορούν τρόφιμα και 1.106 είδη μη διατροφικά. Ενδεικτικά:
Γαλακτοκομικά, γιαούρτια και επιδόρπια: 53
Τυριά: 34
Ζυμαρικά: 38
Όσπρια: 16
Έλαια και βούτυρα: 20
Κατεψυγμένα τρόφιμα: 89
Είδη πρωινού και δημητριακά: 56
Προϊόντα άρτου: 57
Σνακ και γλυκά: 194
Αναψυκτικά και χυμοί: 88
Απορρυπαντικά και καθαριστικά: 168
Είδη προσωπικής υγιεινής: 236
Πάνες και χαρτικά: 60
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι στο πακέτο των μειώσεων περιλαμβάνονται βασικά καταναλωτικά αγαθά που καλύπτουν «όλες τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού», ενώ ορισμένα προϊόντα οικιακής χρήσης και μίας χρήσεως έχουν συμπεριληφθεί λόγω της υψηλής αγοραστικής τους κίνησης.
Η θέση του Υπουργείου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στοχεύει στη σταθεροποίηση των τιμών σε μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση για τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης, «ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει πέσει στο 1,4%, οι μειώσεις αυτές εξασφαλίζουν ένα απτό όφελος για τους πολίτες και ενισχύουν την αγοραστική τους δύναμη».
Η συμφωνία θεωρείται πιλοτικό βήμα για την επέκταση αντίστοιχων δράσεων το επόμενο διάστημα, με την παρακολούθηση των τιμών να συνεχίζεται από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.