
Σε αναβρασμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι στην περιοχή των Μαλάδων και των κοντινών περιοχών στο Ηράκλειο, για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής μεταναστών σε κτίριο στην περιοχή, μετά και την «αιφνιδιαστική» αυτοψία από στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης, όπως διαβάσατε ήδη στο CRETA24.
Νωρίτερα το απόγευμα (14/05) η Συντονιστική Επιτροπή Διαβούλευσης Φορέων και Κατοίκων της Ευρύτερης Περιοχής Φοινικιάς και Μαλάδων, πραγματοποίησε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Εξωραϊστικού Συλλόγου στη Λοφούπολη, η οποία ήταν ήδη προγραμματισμένη, όμως ένα από τα κυριότερα θέματα που «έπεσαν» στο τραπέζι, ήταν κι αυτό της δομής. Από την αποψινή συνάντηση, οι κάτοικοι θα λάβουν πρωτοβουλίες και θα προχωρήσουν σε ενέργειες, προκειμένου να δείξουν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής μεταναστών στις Μαλάδες.
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των κατοίκων, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, η περιοχή των Μαλάδων είναι υποβαθμισμένη και κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις προς την αναβάθμισή της. Υποστηρίζουν, πως η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για τη δημιουργία δομής μεταναστών, καθώς βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
Οι κάτοικοι θα προγραμματίσουν νέες παρεμβάσεις τόσο στον Δήμο Ηρακλείου, όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης.
Την αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου προκάλεσε το ρεπορτάζ του CRETA24 για την αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο χώρο που εξετάζεται για δομή μεταναστών στις Μαλάδες.
Είναι δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημαη επικοινωνία ανάμεσα σε Δήμο και Υπουργείο ήταν “παγωμένη” και το όλο θέμα, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, είχε μείνει στο ομόφωνο ψήφισμα που είχε βγάλει το δημοτικό συμβούλιο κατά της δημιουργίας δομής στις Μαλάδες, στο ακίνητο της ΕΑΣΗ καθώς και στις επιστολές που είχαν ανταλλάξει ο Δήμαρχος και ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης (στις οποίες ο κ. Καλοκαιρινός περιέγραφε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί όποιος χώρος επιλεγεί για την δομή).
Έκτοτε υπήρχε μάλλον εφησυχασμός και ως εκ τούτου και αιφνιδιασμός από την σημερινή (14/5) αυτοψία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, μετά την δημοσιοποίηση της αυτοψίας, ο Δήμαρχoς επικοινώνησε με τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων.
Εκεί, αναφέρει η ανακοίνωση: “θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους πιθανούς χώρους στους οποίους μπορεί να λειτουργήσει η δομή και θα γίνει συζήτηση και κατάθεση των απόψεων.
Παράλληλα, ο Υπουργός επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για την χωροθέτηση της δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή των Μαλάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η θέση του Δήμου Ηρακλείου για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, θέτοντας το πλαίσιο των χωροταξικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει ο χώρος της προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων να πληροί, τα οποία είναι:
- Να μην βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
- Να μην επηρεάζει αρνητικά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
- Να έχει τις κατάλληλες, απρόσκοπτες και ασφαλείς οδικές προσβάσεις και συνδέσεις.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έχει κρίνει ότι η περιοχή των Μαλάδων δεν πληροί τα ως άνω χωροταξικά κριτήρια και με σχετικό Ψήφισμα που είχε εκδώσει (23/3/2026) – το οποίο ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε κοινοποιήσει στον Υπουργό – εκφράζει την κοινή βούληση της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην ενημερώνονται απλώς για ειλημμένες αποφάσεις, αλλά να έχουν λόγο και ρόλο σε επιλογές, οι οποίες πρέπει να προκύψουν από συνεννόηση και ουσιαστική συναπόφαση”.
Εκτός από την αντίδραση του Δήμου, η “αιφνιδιαστική” αυτοψία, προκάλεσε και την αντίδραση κατοίκων της περιοχής, που νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι (14/05), συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η δομή μεταναστών.


