Μείωση 5% στις τιμές πετρελαίου λόγω της διαφαινόμενης συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν

Τη μείωση των τιμών πετρελαίου κατά 5% πυροδοτούν οι ελπίδες των αγορών σε επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Τα πρώτα δείγματα «γραφής» φαίνονται στις πρώτες συναλλαγές στις ασιατικές αγορές σήμερα.

Η τιμή του βαρελιού του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, διεθνούς ποικιλίας αναφοράς, υποχωρούσε κατά 5,14%, στα 98,22 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας WTI (West Texas Intermediate) κατά 5,21%, στα 91,57 δολάρια.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι συνομιλίες

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε σημείο καμπής.

Ο ίδιος ο Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά από αναρτήσεις στην πλατφόρμα TruthSocial δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του και των επιδιώξεών του. Αρχικά τόνισε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να μην βιαστούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας αρκεί το αποτέλεσμα να είναι σωστό δείχνοντας ότι υπάρχουν εμπόδια.

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Αν κάνω μια συμφωνία με το Ιράν, θα είναι μια καλή και σωστή, όχι σαν αυτή που έκανε ο Ομπάμα, η οποία έδωσε στο Ιράν τεράστια ποσά σε μετρητά και το άφησε να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη υπάρχουν σημάδια υποχώρησης των ΗΠΑ σε δύο κομβικά ζητήματα: τον μηχανισμό αποδέσμευσης ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και το εύρος της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο».

Παρόλο που το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, το Ισραήλ φαίνεται να πιέζει την Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει διατύπωση που θα της επιτρέπει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, με το πρόσχημα της απάντησης σε «οποιαδήποτε απειλή». Η Τεχεράνη έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία ως έχει.

Πηγή: cnn.gr

 

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ