Μεταναστευτικό: Σημαντική μείωση των ροών στην Κρήτη, αλλά και ειλημμένη απόφαση Πλεύρη για δομή στους Αθανάτους!

“Υπάρχουν θέματα με το Ηράκλειο, αλλά θα τα λύσουμε” δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, που έχουν μπει σε τροχιά διευθέτησης, χωρίζουν το  Ηράκλειο από τη δημιουργία δομής μεταναστών στις παλιές αποθήκες Σκουλούδη, ανακοίνωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, δείχνοντας αμετακίνητος στην απόφαση χωροθέτησης στους Αθανάτους!

Παρά τις αντιδράσεις σημαντικού μέρους της τοπικής κοινωνίας, ιδίως κατοίκων και επαγγελματιών, όπως και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις (με χρονολογική σειρά) πρώτα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κι εν συνεχεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μπροστά σε μία τέτοια προοπτική, το Υπουργείο δείχνει αμετακίνητο στη θέση του.

“Υπάρχουν θέματα με το Ηράκλειο, αλλά θα τα λύσουμε”

 “Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα με το Ηράκλειο. Ο χώρος έχει επιλεγεί: (είναι) οι παλιές αποθήκες Σκουλούδη” τόνισε για ακόμη μία φορά ο κ. Πλεύρης, αναφέροντας πως εκκρεμούν διάφορα ζητήματα που μπήκαν σε μία σειρά για να τακτοποιηθούν.

“Μόλις τα λύσουμε θα λειτουργήσει κι εκεί η δομή” είπε, επαναλαμβάνοντας πως “χρειάζονται δύο προσωρινοί χώροι στην Κρήτη”.

“Όταν συνεργάζονται οι λιβυκές αρχές, δεν ξεκινούν βάρκες”

Μέχρι να υπάρξει η άφιξη λέμβου με 35 άτομα, τα οποία αποβιβάστηκαν στο Λουτρό το βράδυ της Παρασκευής, οι μεταναστευτικές ροές προς το νησί ήταν μηδενικές τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Τόσο η εγκατάσταση στην Αγυιά, όσο κι εκείνη στο Ηράκλειο – στο λιμάνι, δίπλα από το παλιό ψυγείο- είχαν αδειάσει.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος την απέδωσε σε συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Το Λιβυκό Πέλαγος είναι ιδιαίτερο, δεν είναι σαν το Αιγαίο. Εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες”, εξήγησε, αλλά και από τη συνεργασία μας με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες διαπίστωσε βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Όταν συνεργάζονται οι λιβυκές αρχές δεν ξεκινούν βάρκες. Έχουμε μόνιμα άτομα του Λιμενικού που πηγαινοέρχονται στη Βεγγάζη για να υπάρχει ισορροπία, ενώ πριν ένα μήνα μας επισκέφθηκε ο γιος του Χαφτάρ και μας δόθηκαν εγγυήσεις” συνέχισε ο κ. Πλεύρης, υπενθυμίζοντας πάντως:

Καλοκαίρι είμαστε, θα υπάρξει κάποια έξαρση”. 

Μία εκτίμηση – παραδοχή που (θα πρέπει να) κρατά άπαντες σε εγρήγορση. “Ευελπιστώ ότι η εικόνα αυτή που έχουμε θα παραμείνει. Το καλοκαίρι είναι πάντα δύσκολο, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι κατά τέτοιο τρόπο” επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Οριακή μείωση των ροών στην Κρήτη

Εξίσου χρήσιμη ήταν και η πληροφορία που έδωσε, ότι “οι λαθροδιακινητές θέλουν αέρηδες γιατί δυσκολεύεται το Λιμενικό να βγει (και να επιχειρήσει)”.

Μιλώντας με απόλυτους αριθμούς, παρέθεσε τα ανάλογα στοιχεία: το εξάμηνο που πέρασε κλείνει για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με 30% μείωση στις θαλάσσιες ροές, που έρχονται να προστεθούν στο +25% του προηγούμενου έτους.

Οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 20% και οι απελάσεις ήταν 40% περισσότερες.

Σχεδόν 600 – παρά ένα, ήτοι 599- άτομα έκαναν χρήση της επιλογής να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απ’ το να μπουν φυλακή.

Το περασμένο δεκαήμερο η πληρότητα στις δομές κατέγραψε ιστορικό χαμηλό: οι 40.000 θέσεις έγιναν… 15.000!

“Οι ροές στην Κρήτη πέρσι ήταν περισσότερες απ’ ό,τι ήταν εφέτος” δήλωσε ακόμα ο κ. Πλεύρης, κάνοντας λόγο για μία “οριακή μείωση”.

 

Συνεργασία για εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήρε τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της νόμιμης μετανάστευσης.

Επικεντρώθηκε στη διμερή συμφωνία για 5.000 αγρότες γης από την χώρα της βόρειας Αφρικής, προαναγγέλλοντας πως “θα την προεκτείνουμε στην κατασκευή και στον τουρισμό”.

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ