Ξεχωριστές στιγμές αναμένονται στις αρχές Αυγούστου για την Κρήτη καθώς παραδίδεται, έστω και «κουτσουρεμένος» βέβαια ο νέος ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που ήταν και το 1ο έργο του νέου αυτοκινητοδρόμου της Κρήτης που συμβασιοποιήθηκε πριν από σχεδόν 4 χρόνια!
Το πρώτο αυτό από τα 3 έργα του ΒΟΑΚ, το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, είχε μπει επισήμως στις «ράγες» τον Σεπτέμβριο του 2022. Όταν και είχε υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στον ανάδοχο, τον όμιλο AKTOR.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του τμήματος αυτού, το οποίο υλοποιείται ως αμιγώς δημόσιο έργο, είχε οριστεί στα 3 χρόνια. Βεβαίως τα χρονοδιαγράμματα ξέφυγαν, όχι με ευθύνη του αναδόχου αλλά του δημοσίου, καθώς είχαμε καθυστερήσεις και περιπέτειες σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, τη μετατόπιση των δικτύων και επιμέρους μελέτες.
Μέσα στις επόμενες 20-25 μέρες αναμένεται να παραδοθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του υπό κατασκευή Λασιθιώτικου τμήματος του νέου ΒΟΑΚ .
Η προαναγγελία της παράδοσης των πρώτων 10 χιλιομέτρων του νέου ΒΟΑΚ
Όπως έχει προαναγγείλει τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών κι εδώ επί Κρητικού εδάφους, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (και μάλιστα πρόσφατα στο πλαίσιο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου) στα τέλη Ιουλίου η αρχές Αυγούστου θα παραδοθούν 10 από τα 14,5 χιλιόμετρα του αναβαθμισμένου αυτοκινητοδρόμου! Θα είναι τα πρώτα χιλιόμετρα του νέου ΒΟΑΚ που θα παραδοθούν, σε μια εξέλιξη πολύ σημαντική, για να μην πούμε ιστορική, για την Κρήτη!
Είναι προφανές ότι η επίσημη παράδοση δεν θα περάσει έτσι στο «ντούκου« από πλευράς της κυβέρνησης. Είναι εύλογο και αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να το αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά, πιθανώς μέσα από την διοργάνωση κάποιας επίσημης εκδήλωσης , ακόμα και τελετής εγκαινίων, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή τα πολυπληθή συνεργεία του αναδόχου, όπως και των υπεργολάβων, εργάζονται στο φουλ προκειμένου τα πρώτα αυτά 10 χιλιόμετρα του δρόμου από τη Νεάπολη ως τον Άγιο Νικόλαο να είναι έτοιμα μέχρι αρχές ή μέσα Αυγούστου το αργότερο!
Όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο , μέσα από τον υπό κατασκευή δρόμο, οι εργασίες προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς. Τα συνεργεία, μηχανήματα, προσωπικό, επιβλέποντες, όλοι κάνουν εδώ και καιρό έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να ετοιμαστούν τα πρώτα 10 από τα 14,5 χιλιόμετρα του οδικού έργου.
Κι εδώ έρχεται αναπόφευκτα το μεγάλο «αλλά» και ο μεγάλος αστερίσκος. Ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη η παράδοση των πρώτων 10 χιλιομέτρων, δεν παύουμε όμως να μιλάμε για μια «κουτσουρεμένη» κατάσταση.
Από το έργο που θα παραδοθεί θα απουσιάζει ένα κρίσιμο κομμάτι 4,5 χιλιομέτρων το οποίο αφορά στους 2 ακραίους, κρίσιμους κόμβους σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα κανονικό οδικό έργο αφού θα παραδοθεί μονάχα το ενδιάμεσο κομμάτι, χωρίς την αρχή και το τέλος του!
Δυστυχώς ο κόμβος του Αγίου Νικολάου, όπως και ο κόμβος της Νεάπολης περιλαμβάνονται στο κομμάτι των 38 εκατ. ευρώ που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μένει να δούμε π-ως θα προχωρήσουν πρακτικά στο μέλλον, με άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος: Η συνολική παράταση του έργου για τον Οκτώβριο του 2027
Συνολικά άλλωστε, όπως έχουμε γράψει εδώ στο cretaone.gr, το δημόσιο οδικό έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του νέου ΒΟΑΚ έχει πάρει παράταση για τον Φθινόπωρο του 2027.
Η ανάδοχος εταιρεία, με την από 18-06-2026 επιστολή της, αιτείται τη χορήγηση παράτασης της Συνολικής Προθεσμίας κατ’ ελάχιστον έως την 30/10/2027, με αντίστοιχη προσαρμογή των τμηματικών προθεσμιών, με αναθεώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 147 του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της και αφορούν σε σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της σωρευτικής επίδρασης διαφόρων γεγονότων, τα οποία αναδείχτηκαν στη φάση κατασκευής του και αφορούν κυρίως σε:
α) καθυστέρηση απόδοσης απαλλοτριωμένων εκτάσεων και μετατόπισης δικτύων ΟΚΩ (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑ), β) εκ νέου εκπόνηση Μελετών βασικού σχεδιασμού λόγω της Αναθεώρησης Περιβαλλοντικών Προδιαγραφών και γ) σε εμπλοκή με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο της Νεάπολης, του οποίου η αρμοδιότητα επίλυσης ανήκει στους κατά νόμον αρμόδιους φορείς (Δήμο/αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία) και όχι στον Ανάδοχο.
Ως νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης του τμήματος Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχει οριστεί πλέον η 30η Οκτωβρίου 2027.

Αντικείμενο του οδικού έργου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος
Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και κατασκευή για την μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με την διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού, συνολικού μήκους 14,50 km.
Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί τη συνέχεια προς τα ανατολικά του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη και υλοποιείται με βελτίωση της διατομής και της γεωμετρίας της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, αποτελεί μέρος του συνολικού έργου του Β.Ο.Α.Κ., με μήκος περίπου 300 km από τον Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Το έργο αφορά στη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος σε 4ιχνη αρτηρία με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου καταστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 m.
Στο έργο περιλαμβάνεται, ως προαίρεση, η βελτίωση διατομής και γεωμετρίας της Π.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.
Πηγή: cretaone.gr
Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google
