Κρήτη: Η λίστα χειρουργείων «γιγαντώθηκε» ξανά – 9.055 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο

Χιλιάδες ασθενείς από όλη την Κρήτη περιμένουν να έρθει η σειρά τους για μια επέμβαση, με τη λίστα των εκκρεμών περιστατικών να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2026, που έδωσε στην «Π» ο πρόεδρος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού, Δημήτρης Βρύσαλης, καταγράφουν συνολικά 9.055 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο.

Στο Νοσοκομείο Χανίων ο αριθμός ανέρχεται στους 2400.

Η εικόνα στα νοσοκομεία
ΠΑΓΝΗ: 4.128 περιστατικά

ΩΡΛ: 1.175
Χειρουργική ογκολόγος (ΧΟΓΚ): 541
Ορθοπαιδική: 348
Νευροχειρουργική: 286
Πλαστική Χειρουργική: 276
Ουρολογική: 274
Γενική χειρουργική: 268
Αγγειοχειρουργική: 220
Οφθαλμολογική: 149
Μαιευτική: 147
Γνάθοχειρουργική: 119
Οδοντιατρική: 112
Χειρουργική παίδων: 95
Καρδιολογία: 63
Θωρακοχειρουργική (ΘΑΚ): 42
Καρδιοχειρουργική: 13
Γ.Ν. Χανίων: 2.400 περιστατικά

Γυναικολογική: 992
Ορθοπαιδική: 744
ΩΡΛ: 311
Α’ Χειρουργική: 92
Β’ Χειρουργική: 85
Ουρολογική: 77
Χειρουργική θώρακα: 40
Νευροχειρουργική: 32
Οδοντιατρικό: 12
Οφθαλμολογική: 8
Παιδοχειρουργική (ΠΔΧ): 7
Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 1.905 περιστατικά

ΩΡΛ: 1.014
Ορθοπαιδική: 339
Χειρουργική: 195
Ουρολογική: 147
Μαιευτική – Γυναικολογική: 104
Νευροχειρουργική: 97
Γναθοπροσωπική: 7
Οφθαλμολογική: 1
Οδοντιατρική: 1
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 244 περιστατικά

Χειρουργική: 133
Ορθοπαιδική: 86
ΩΡΛ: 12
Οδοντιατρική: 11
Οφθαλμολογική: 2
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 194 περιστατικά

Χειρουργική: 152
Ορθοπαιδική: 31
ΩΡΛ: 9
Μαιευτική: 2
Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 136 περιστατικά

Ορθοπαιδική: 122
Χειρουργική: 14
Νοσοκομείο Σητείας

Ορθοπεδικό: 28
Χειρουργικό: 19
Μαιευτικό: 1

Δημήτρης Βρύσαλης: «Συνέβη ακριβώς αυτό που είχαμε πει»

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος των επιδοτούμενων απογευματινών χειρουργείων και των επεμβάσεων σε ιδιωτικές δομές επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε εξαρχής επισημάνει: Οι μεγάλες λίστες αναμονής δεν αντιμετωπίζονται με προσωρινά προγράμματα, αλλά με μόνιμη στελέχωση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Τα λεγόμενα “δωρεάν” χειρουργεία, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα τελείωσαν. Και μαζί τους τελειώνει και η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν οριστικής λύσης στις λίστες αναμονής. Η λίστα των τακτικών χειρουργείων αυξάνεται ξανά, επειδή παραμένει άθικτη η βασική αιτία του προβλήματος: η σοβαρή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Η λογική ότι όποιος πληρώνει βρίσκει την υγεία του.

Οι μεγάλες αναμονές δεν οφείλονται μόνο στην πανδημία. Οφείλονται κυρίως στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτών χειρουργείου και λοιπού απαραίτητου προσωπικού.

Στο ΠΑΓΝΗ, εκατοντάδες οργανικές θέσεις της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας παραμένουν κενές. Οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς για να καλύψουν τα κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό εργάζεται ολοένα και περισσότερο με αυξημένη ένταση και ευθύνη.

Αν υπάρχουν οι υποδομές, αλλά όχι το προσωπικό για να λειτουργήσουν, τι ακριβώς “αναβαθμίζεται”;»

Λύση είναι η μόνιμη στελέχωση
Ο κ. Βρύσαλης σημείωσε ότι «στο ΠΑΓΝΗ πραγματοποιήθηκαν 1.407 απογευματινά χειρουργεία από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Μάιο του 2026. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόνο σε μικρό μέρος της συνολικής λίστας και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνιμα.

Τα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν από το ίδιο προσωπικό που ήδη εργάζεται το πρωί: γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές χειρουργείου, τραυματιοφορείς και εργαζόμενους στην αποστείρωση, την αιμοδοσία, την καθαριότητα, τα εργαστήρια και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Χωρίς προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Τώρα που το πρόγραμμα τελείωσε, η λίστα ξαναμεγαλώνει και οι ασθενείς επιστρέφουν στην αναμονή».

Πηγή: flashnews.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ