Μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού: Εντοπίστηκαν 10,5 εκατ. λαθραία τσιγάρα στον Πειραιά – Χειροπέδες σε 33χρονο

Σημαντική ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε στην Ελεύθερη Ζώνη Πειραιά, όταν ο έλεγχος ενός εμπορευματοκιβωτίου αποκάλυψε φορτίο που δεν αντιστοιχούσε στα στοιχεία της δηλωμένης εμπορευματικής αποστολής. Συνολικά κατασχέθηκαν 10.500.000 τσιγάρα, ενώ για την υπόθεση συνελήφθη ένας 33χρονος υπήκοος Σερβίας, οδηγός φορτηγού.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, σε συνεργασία με τελωνειακούς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.

Καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης είχε η διαδικασία ανάλυσης κινδύνου του 1ου Τελωνείου Πειραιά. Το εμπορευματοκιβώτιο υποβλήθηκε σε έλεγχο με αυτοκινούμενο σύστημα ακτινοσκόπησης X-RAY, όπου διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις στην εικόνα του φορτίου σε σχέση με όσα είχαν δηλωθεί στα συνοδευτικά έγγραφα.

Οι ενδείξεις αυτές οδήγησαν σε φυσικό έλεγχο. Ακολούθησε αποσφράγιση του εμπορευματοκιβωτίου από στελέχη του Λιμενικού και του Τελωνείου, με την έρευνα να αποκαλύπτει ότι το νόμιμα δηλωμένο εμπόρευμα αποτελούσε ουσιαστικά κάλυψη για την παράνομη ποσότητα καπνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στις πρώτες σειρές του εμπορευματοκιβωτίου βρίσκονταν τα δηλωμένα μονωτικά υλικά. Πίσω από αυτά, ωστόσο, είχαν τοποθετηθεί 1.050 χαρτοκιβώτια, στα οποία ήταν συσκευασμένα συνολικά 10.500.000 λαθραία τσιγάρα συγκεκριμένης επωνυμίας
Από την παράνομη διακίνηση της συγκεκριμένης ποσότητας προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή απώλεια για τα δημόσια έσοδα. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται σε 2.148.862,99 ευρώ.

Τα στοιχεία της μεταφοράς δείχνουν ότι το εμπορευματοκιβώτιο είχε φορτωθεί στις 8 Αυγούστου 2026 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σερβία. Στις 6 Οκτωβρίου εκφορτώθηκε από πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης στην Ελεύθερη Ζώνη Πειραιά.

Όταν οι αρχές εντόπισαν το φορτίο, το εμπορευματοκιβώτιο βρισκόταν πάνω σε επικαθήμενο, το οποίο έλκονταν από φορτηγό όχημα που οδηγούσε ο 33χρονος Σέρβος. Ο άνδρας συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των λαθραίων καπνικών προϊόντων. Η κατασχεθείσα ποσότητα παραδόθηκε στο 1ο Τελωνείο Πειραιά.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν το εμπορευματοκιβώτιο, το φορτηγό μαζί με το επικαθήμενο, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία περιλαμβάνονται στα κατασχεθέντα της υπόθεσης.

Ο 33χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, μαζί με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ενώ η έρευνα των αρμόδιων αρχών συνεχίζεται στο πλαίσιο της προνάκρισης.

 

Πηγή: neakriti.gr

Προσθήκη του fonimaleviziou.gr στην Google

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΤΑΚΟΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ