Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, ένας ανοικτός πόλος έλξης στους πολίτες, με πρωταγωνιστή τον πολιτισμό

Petite Perle 300×250

Στην πολύ σύντομη συνεργασία μας πολλά άλλαξαν στην ροή της Δημοτικής Πινακοθήκης μας. Οι περιοδικές εκθέσεις, οι σταθερές συλλογές μας, οι  οργανωμένες ξεναγήσεις, τα ανοικτά μαθήματα τέχνης καθώς και οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις βιβλίων και οι συνευρέσεις με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς έδωσαν άλλη πνοή στην καθημερινότητα της λειτουργίας της.

 Άνθρωπος με οραματισμό  και σύνεση ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης εμπιστεύτηκε τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες και επιδιώξεις για την εξάπλωση της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας με προτεραιότητα την νέα γενιά.

«Εντολή» του η Πινακοθήκη να είναι ένας ανοικτός πόλος έλξης στους πολίτες με πρωταγωνιστή τον Πολιτισμό, ξέροντας ότι η Τέχνη αμείβεται μόνο με την συμμετοχή και την ισότιμη πρόσβαση.

Πρόσφατο δείγμα ένα ακόμα βήμα μας, η δημιουργία «Παιδικής Πινακοθήκης» σε μία από τις αίθουσες των κτιριακών μας εγκαταστέσεων. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η επιμόρφωση των παιδιών μέσα από τις συστηματικές ξεναγήσεις μας στις εκθέσεις που φιλοξενούνται, αλλά και ακόμα η γνώση για την ιστορία του Έθνους μας μέσα από την δεύτερη μόνιμη συλλογή μας. Την φωτογραφική έκθεση τμήματος του αρχείου του Κων/νου Κουτουλάκη, φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις καταστροφές των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, μια έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων για να μην ξεχνά η νέα γενιά τις θηριωδίες της  Γερμανικής λαίλαπας.

Οι περιοδικές μας εκθέσεις αλλά και οι εκθέσεις που φιλοξενούνται στον χώρο μας σε συνεργασία με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς έχουν αποδώσει καρπούς.

Η τεράστια επισκεψιμότητα που καταφέραμε να προσελκύσουμε, τονίζει ακόμα περισσότερο και την λειτουργική ύπαρξη των μόνιμων συλλογών του πρώτου ορόφου.

Στις ανανεωμένες αφιερωματικές αίθουσες του αειμνήστου ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει και να θαυμάσει την νέα ενότητα της συλλογής του με έργα Ελληνικής τοπιογραφίας και θαλασσογραφίας.

Συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική και πολιτιστική ένταση το πλούσιο πρόγραμμά μας για την πινακοθήκη, εγκαινιάζοντας στο επόμενο άμεσο διάστημα μετά τις εκλογές την εικαστική έκθεση «Το Εκπληκτικό Φως της ίδιας σου της Υπάρξεως ΙΙ» 8+8+8 σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον» Οκτώ Ιρανές καλλιτέχνιδες και οκτώ συν οκτώ  Ελληνίδες δημιουργοί θα συνομιλήσουν εικαστικά πάνω στην γυναικεία υπόσταση.

Το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους με χαρά θα εγκαινιάσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την σπουδαία έκθεση «Από τον Παρθένη στον Μόραλη»μέρος της συλλογής του συλλέκτη κ Γιώργου Βογιατζόγλου για να μπορούν οι μαθητικές κοινότητες να επισκεφτούν και να ωφεληθούν πολιτιστικά αλλά και η τοπική κοινωνία να έρθει σε επαφή με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς.

Αισθανόμαστε πολύ περήφανοι που το έργο μας γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και αναγνωρίσιμο από όλους τους νομούς της Κρήτης, ευχαριστημένοι που το όραμά μας υλοποιείται με επιτυχία και αποδοχή. Συνάμα μας γεμίζει ευθύνη για ποιοτικότερη αναμόρφωση του ρόλου της πινακοθήκης που δεν είναι άλλος από αυτόν της καλλιέργειας της παιδείας των ανθρώπων μέσα από όλες τις μορφές της Τέχνης.

Τις θερμότερες ευχαριστίες μου στον άνθρωπο που μου εμπιστεύτηκε το τιμόνι της πολιτιστικής δράσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπ. Θαλασσινός». Στον άνθρωπο με την αστέρευτη εργατικότητα  και την τολμηρή διοίκηση σε όλους τους τομείς,  με την μόνη αγωνία για  την διασφάλιση της συνεχόμενης βελτίωσης στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Τον δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη.

Μαζί του η πορεία της Πινακοθήκης θα απλωθεί και εκτός των συνόρων της Κρήτης, αφού σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμά μας για το 2020 θέτοντας την δομή της Πινακοθήκης ως μια υπερπροσφορά με «Ελεύθερη Είσοδο»

Χρύσα Βαθιανάκη

Εικαστικός- Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου.

Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Διεθνές μέλος της UNESCO στις Πλαστικές Τέχνες

Ολυμπιονίκης Γλυπτικής του 2008 στο Πεκίνο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ