Οι θέσεις του Ανδρέα Στρατάκη για την κτηνοτροφία

Petite Perle 300×250

Η κτηνοτροφία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης. Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου αγωνίζονται να κρατήσουν «ζωντανή» την ενδοχώρα, έχοντας απέναντι τους τεράστια εμπόδια να υπερκεράσουν.

Χιλιάδες  κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει  το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί  είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής  των πολιτικών που ακολουθούνται, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας και της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος.

Μια κατάσταση οδυνηρή, η οποία μπορεί να αντιστραφεί μέσα από το Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εκπονηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ζητούμενο και μέρος του ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου σχεδίου, είναι η αναγέννηση της κτηνοτροφίας.

Εμείς στηρίζουμε έμπρακτα την κτηνοτροφία μέσα από μια σειρά μέτρων άμεσης προτεραιότητας. Ζητώ την ψήφο σας για να πετύχω την:

-Εντατικοποίηση των ελέγχων της εσωτερικής αγοράς  και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους παρανομούν, για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».

-Τροποποίηση του Νόμου 4492/2017 και να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου και οι  αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης.

-Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής καθώς και των γεωργικών συμβούλων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της αγροτικής  εκμετάλλευσης.

-Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων  καθώς και ένα Εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίηση των φυλών των αγροτικών ζώων.

-Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους  και αξιοποίηση όλων  των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

-Αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων για επιτόπια παραγωγή ζωοτροφών

-Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

-Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

-Η Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως  αυτή της  ευφυούς γεωργίας, και στην κτηνοτροφία 

-Νέο συνεταιριστικό πλαίσιο στην πορεία ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών ώστε να αποτελέσουν το βασικό μοχλό αγροδιατροφικής ανάπτυξης.

-Ενοποίηση συνεταιριστικού κινήματος που σήμερα είναι διασπασμένο και δυνατότητα χάραξης κοινής αγροτικής  συνεταιριστικής πολιτικής.

-Συμμετοχή  εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ. των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων μέσα από  ισχυρά κίνητρα  και απλούστευση των διαδικασιών ένταξης  σε προγράμματα.

-Ενίσχυση των επενδύσεων για σύγχρονες κτιριακές κατασκευές και υποδομές

-Διατήρηση των διαθέσιμων κονδυλίων στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020.  Να μην μειωθούν δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, να διατηρηθεί η Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες, να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν, να διατηρηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με αύξηση των κονδυλίων και να ενταχθούν σε αυτές η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία. 

-Προώθηση και στήριξη των καινοτομιών όπως είναι η ευφυής γεωργία, ουσιαστική και προσδιορισμένη στήριξη των νέων αγροτών με ισχυρά κίνητρα – απλούστευση διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα κτλ

-Μείωση του κόστους παραγωγής.

-Μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων στο 13%  

-Εφαρμογή του μέτρου για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο.

-Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων.

-Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 

-Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας, το 70% των συμβατικών τόκων και  το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν για τη χώρα τα υπερπολύτιμα και αρίστης ποιότητας προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α). 

Ο Ανδρέας Στρατάκης είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ