Με επιτυχία η προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Petite Perle 300×250

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Ηρακλείου χθες Πέμπτη 4 Ιούλη με θέμα "ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" και ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή επικρατείας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ατσαλένιου, μία εργατοσυνοικία με ξεχωριστή σημασία για το ΚΚΕ καθώς συνδέεται άρρηκτα με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στο Ηράκλειο.

Την συγκέντρωση άνοιξε ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως:

«Είμαστε και πάλι εδώ….. στην ιστορική πλατεία των αγώνων και των θυσιών, στη «μικρή Μόσχα», στη συνοικία της προσφυγομάνας, στις ΝΕΕΣ ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΣ, όπως επίσημα είναι η ονομασία του Ατσαλένιου.

Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι, πρόσφυγες το 1922 προερχόμενοι από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Άνθρωποι του ξεριζωμού, νοικοκυραίοι με προοδευτικές καταβολές. Πολλοί δούλεψαν ως εργάτες στα μεγάλα σταφιδεργοστάσια επεξεργασίας της Σουλτανίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του μεγάλου αγροτικού συνεταιρισμού με την ονομασία «Α.Σ.Ο. ΝΕΩΝ ΚΛΑΖΟΜΕΝΩΝ», με 250 μέλη, που για την εποχή εκείνη

Από τη φύση τους ήταν άνθρωποι προοδευτικών και επαναστατικών αρχών. Αισθανόμενοι το άδικο και τη θέληση, τη δίψα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ξενόδουλους χιτλεροφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πολλοί εντάχθηκαν στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.

Μετά την απελευθέρωση, πρόσφυγες κομμουνιστές, άλλοι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι, γνώρισαν τον εξευτελισμό με ανηλεείς διωγμούς και φρικτά βασανιστήρια στους στάβλους του Μπαντουβά.

 Η επιλογή της σημερινής ημέρας για την συγκέντρωση του ΚΚΕ, εδώ στην ηρωική συνοικία, δεν είναι τυχαία. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς τους ήρωες κομμουνιστές που πλήρωσαν το τίμημα των ιδεών με την ίδια τους τη ζωή. Καλούμε όσους διαθέτουν στοιχεία και ντοκουμέντα με επίκεντρο την εργατοσυνοικία του Ατσαλένιου να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΟ Ηρακλείου για την ανάδειξη τους.

(..) Τώρα ξεκινάμε για να δώσουμε τη μάχη των τελευταίων ημερών, των τελευταίων ωρών μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Καμία ψήφος για το ΚΚΕ δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί και κάλεσε για μάχη με το τιμημένο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι στους τόπους δουλειάς, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, γειτονιά τη γειτονιά, χωριό το χωριό.»

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε:

«Φίλες και φίλοι

Είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη να ενισχυθεί σημαντικά το ΚΚΕ στις 7 Ιούλη. Είμαστε στο Ηράκλειο που ο λαός ξέρει να δίνει μάχες και είμαστε βέβαιοι ότι θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Θα πάμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ παντού, για να ανατρέψουμε το στημένο προεκλογικό σκηνικό.

Δε θα αφήσουμε αυτούς που τσάκισαν το λαό με τα τρία μνημόνια, δε θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνουν τώρα τους προστάτες των πολλών, τους φίλους των εργαζομένων.

Δε θα αφήσουμε να παγιδευτεί ξανά ο λαός στην ανούσια συζήτηση για το αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά απ' το ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αποκαλύψουμε την αλήθεια που θέλουν να κρύψουν.

Φίλες και φίλοι

Η αλήθεια είναι ότι την επόμενη μέρα η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, είτε η ΝΔ διασφαλίσει την αυτοδυναμία είτε όχι.

Στην κάλπη θα αναμετρηθούν ξανά όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ψευτοαριστεροί που υπέγραψαν μαζί τα μνημόνια, με το κόμμα της εργατικής τάξης, το κόμμα του λαού, το ΚΚΕ.

Στην αντιλαϊκή πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, θα βάλουν πλάτη, όπως έβαζαν πάντα, και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που θα είναι στην αντιπολίτευση.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τα πάντα στην άρχουσα τάξη, που ψήφισε  το 3ο Μνημόνιο, που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση, δεν μπορεί ούτε θέλει να ασκήσει αντιπολίτευση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν ήδη η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο.

Γι' αυτό σ' αυτές τις εκλογές αυτό που κρίνεται για το λαό δεν είναι αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία ή αν θα συμμετέχουν κι άλλα κόμματα δεκανίκια στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για ν' ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Μ' αυτό το πραγματικό διακύβευμα απευθυνόμαστε στους μισθωτούς, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους, στους συνταξιούχους που βασανίζονται καθημερινά απ' τα προβλήματα και ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό αυτό που θεωρούσαν ως «μικρότερο κακό» στις ευρωεκλογές.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους που ασφυκτιούν στη σημερινή κατάσταση που δεν τους δίνει ορίζοντα και προοπτική, αλλά δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, της διεκδίκησης, της σύγκρουσης για τα δικαιώματά μας.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε σας που δώσατε μαζί μας τη μάχη στο δήμο και στην περιφέρεια αλλά διστάσατε να κάνετε το επόμενο βήμα και να στηρίξετε το Κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σας καλούμε να σκεφτείτε ξανά με βάση την πείρα σας όλα τα προηγούμενα χρόνια, που αποδεικνύει ότι η επιλογή του δήθεν «μικρότερου κακού» είναι ο σίγουρος δρόμος για να πάμε απ' το κακό στο χειρότερο. Έτσι φτάσαμε στη νέα γενιά των 400 ευρώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι φτάσαμε το 43% των εργαζόμενων να αμείβεται κάτω απ' τα 700 ευρώ το μήνα.

Σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί για να ενισχυθεί το ΚΚΕ που λέει την αλήθεια στο λαό, που οργανώνει τους αγώνες, που αποτελεί τη σταθερή φωνή των εργαζόμενων, που θέτει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

Η συζήτηση για τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει το κύριο, κρύβει ότι η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους θα συνεχιστεί σίγουρα την επόμενη μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πόλοι του σημερινού διπολισμού, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα εξαπτέρυγά τους όπως το ΚΙΝΑΛ, έχουν υπογράψει και προωθούν ενεργά τις «μεταμνημονιακές» αντιλαϊκές δεσμεύσεις.

Έχουν για παράδειγμα δεσμευτεί για τα «ματωμένα» ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, για να κλιμακώσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για  να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις στα περιφερειακά λιμάνια, στο νερό, στην ενέργεια.

Γι' αυτό στις 8 Ιούλη, την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεδριάσει το Eurogroup για να δώσει συστάσεις για την Ελλάδα, χωρίς καν να περιμένει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πάνω απ' όλα το κύριο είναι η δέσμευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που υπόσχεται παραπλανητικά ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει μέσα απ' την ανάκαμψη και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και την προσέλκυση νέων επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η υπόσχεση ότι τα νέα κέρδη του κεφαλαίου θα μεταφραστούν προσεχώς σε ευημερία για όλους, είναι ο κοινός μύθος Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα διαβεβαιώνει ότι βαδίζοντας σ' αυτό το δρόμο θα διασφαλίσει ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής και των μισθών.

Όμως τα κέρδη δεν πέφτουν απ' τον ουρανό και οι όμιλοι δεν επενδύουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το καπιταλιστικό κέρδος προϋποθέτει και απαιτεί ξεζούμισμα των εργαζόμενων, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και κρατική πολιτική που παίρνει απ' το λαό και δίνει απλόχερα στο κεφάλαιο, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι' αυτό όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υιοθέτησαν και εφάρμοσαν την αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, την οποία απαιτούσαν όχι μόνο οι «ξένοι δανειστές», η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι.

Γι' αυτό επιβλήθηκε η μεγάλη μείωση του κατώτατου και μέσου μισθού, τα επταήμερα χωρίς ρεπό στον επισιτισμό και στον τουρισμό, το χτύπημα της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο, η μεγάλη αύξηση της προσωρινής, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των νέων θέσεων εργασίας.

Γι' αυτό τόσο με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι επωμίζονται λιγότερο απ' το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο. Γι' αυτό ήρθε το πετσόκομα των συντάξεων με το νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Γι' αυτό τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε χορηγούς των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ακόμα και για στοιχειώδεις ιατρικές εξετάσεις. Γι' αυτό υπάρχουν οι ακάλυπτες ανάγκες σε παιδικούς σταθμούς και η άθλια κατάσταση με τους αναπληρωτές καθηγητές στα σχολεία.

Μας παρουσιάζουν ως δεδομένο και χρήσιμο να ενισχυθεί κι άλλο το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα προεκλογικά προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προβάλλουν ήδη νέες φοροελαφρύνσεις, ειδικό προνομιακό καθεστώς και αδειοδοτήσεις «fast track» για μεγάλες επενδύσεις, όπως το καζίνο στο Ελληνικό. Αυτά εξάλλου απαιτεί και ο ΣΕΒ και η Κομισιόν με τις συστάσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων αύξησης των επενδύσεων των ιδιωτικών ομίλων.

Τι απομένει αν αποδεχτούμε την πολιτική τους για εμάς τους υπόλοιπους, τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους;

Να αναζητήσουμε διαφορές στα προγράμματά τους σχετικά με τον τρόπο και το βαθμό σφαγής μας, αφού θεωρούνται δεδομένα τα όρια που θέτει το κεφάλαιο και η ΕΕ, τα οποία προβάλλονται παραπλανητικά ως «αντοχές της οικονομίας».

Αποτελεί πρόκληση να μας καλούν να συγκρίνουμε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κατέβασε δραματικά τον κατώτατο μισθό μέσα σ' ένα βράδυ και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον κράτησε εκεί «παγωμένο» για 4 χρόνια. Αποτελεί πρόκληση η διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αν αποτελεί προεκλογική παροχή και σπατάλη, η επιστροφή 1 ευρώ τη μέρα στους συνταξιούχους, μάλιστα ούτε καν 1 ευρώ, που επέστρεψε η κυβέρνηση από τη μεγάλη σφαγή των συντάξεων και τη μεγάλη κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι υπαρκτές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βοηθούν να εγκλωβίζονται διαφορετικά τμήματα του λαού και να μην αμφισβητούν τον πραγματικό αντίπαλό τους, την άρχουσα τάξη.

Για παράδειγμα, η εμφάνιση του Τσίπρα ως προστάτη των δημόσιων υπαλλήλων απέναντι στον «οδοστρωτήρα Μητσοτάκη» κρύβει ότι και οι δύο προωθούν την κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος του λαού. Συγκαλύπτει ότι και οι δύο έχουν αποδεχτεί τις «μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» για 3ο κύκλο αξιολόγησης-κινητικότητας των δημόσιων υπαλλήλων και μείωσης των δαπανών για μισθούς στον κρατικό τομέα.

Οι υπαρκτές διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούνται απ' το σύστημα για να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, να μετακινούνται οι ψηφοφόροι απ' το ένα αστικό κόμμα στο άλλο κάνοντας στην ουσία πολιτικό «σημειωτόν» και να χάνεται τελικά πολύτιμος χρόνος για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Η εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ ως ταξικού προστάτη της ακραίας φτώχειας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, κρύβει ότι αποτελεί πολιτική της ΕΕ και «μεταμνημονιακή δέσμευση» η διασφάλιση της επιβίωσης των ομάδων ακραίας φτώχειας, με πρόσθετη αφαίμαξη των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που βαφτίζονται παραπλανητικά «μεσαία τάξη».

Γι' αυτό η Κομισιόν κάνει συστάσεις προς την κυβέρνηση στην 3η αξιολόγηση να πάρει περισσότερα στοιχειώδη μέτρα για τη στήριξη των άπορων, την ανάπτυξη κέντρων ημερήσιας φροντίδας και περισσότερων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Τι αποδεικνύουν όσα προαναφέραμε; Αποδεικνύουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου απέναντί μας δεν πρόκειται να σταματήσει, αν εμείς οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, δεν οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Και βέβαια η επίθεση του κεφαλαίου δεν απειλεί μόνο το εισόδημά μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Για να διασφαλίσει τα κέρδη των εγχώριων ομίλων, για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης της άρχουσας τάξης στην ευρύτερη περιοχή, ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό προώθησε τα σχέδια που αλυσοδένουν τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, γι' αυτό προωθεί την ομοσπονδιοποίηση και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραπλανούν και προβάλλουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στην περιοχή.

Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα και αποκαλύπτουν την απατηλή προσπάθεια εφησυχασμού του λαού απ' την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη για το λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής είναι η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πόσο επικίνδυνη είναι η ενεργή συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενάντια στον άξονα Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Αποκαλύπτουν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Τι δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα;

Δείχνουν ότι κλιμακώνεται η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, οι νέες παραβιάσεις την ώρα που συζητούνται τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας, αποτυπώνουν την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να προβάλει νέες μονομερείς διεκδικήσεις, να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα την ώρα που προχωρά σε μια σύνθετη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.

Στη σημερινή συγκυρία που οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ρυμουλκήσουν την Τουρκία, ώστε να αναλάβει ξανά τον αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο που είχε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αυξάνουν οι κίνδυνοι για το λαό μας και όλους τους λαούς της περιοχής.

Δεν είναι απίθανο για να ρυμουλκηθεί η Τουρκία, να ζητηθούν παραχωρήσεις απ' την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να δοθούν τα σχετικά ανταλλάγματα στην κυβέρνηση της Άγκυρας.

Ένα θερμό επεισόδιο και μια επιδιαιτησία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διευκολύνουν διεργασίες σ' αυτή την επικίνδυνη κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικές οι υποτονικές και υποκριτικές αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο που συνεχίζεται. Περιορίζονται σε κάποιες δηλώσεις που εκφράζουν ανησυχίες, ανέξοδες φραστικές καταδίκες, συστάσεις αυτοσυγκράτησης. Καμιά ουσιαστική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, έστω και με οικονομικές κυρώσεις για να μη συνεχίσει να κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειές της.

Αυτή είναι η φαρσοκωμωδία της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, η Ελλάδα δε θα έχει στρατιωτικά κανέναν στο πλευρό της.

Αλλά και αντίστροφα, στην περίπτωση ρήξης της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και θα γίνει στόχος στην περίπτωση μιας μεγάλης πολεμικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Τώρα μπορούν όλοι να κατανοήσουν καλύτερα πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα να γεμίσει την Ελλάδα με αμερικανικές βάσεις απ' την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα ως την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας στα Χανιά.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που δικαιούνται να πανηγυρίζουν με τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι οι αμερικανικοί και οι γαλλικοί όμιλοι που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος όταν προχωρήσει η εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Είναι οι εγχώριοι όμιλοι που μετέχουν στην συνεκμετάλλευση και στις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως ο λαός γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε καν φθηνά καύσιμα ώστε να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια. Θα κλαπούν στην ουσία πολύτιμοι ενεργειακοί πόροι που αφορούν το μέλλον μας. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι περιβαλλοντικής ρύπανσης. Πέρυσι βιώσαμε την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού με το ναυάγιο ενός μικρού πλοίου.

Το πλαίσιο αδειοδότησης fast track που προωθεί η κυβέρνηση και το σημερινό υποτυπώδες επίπεδο στελέχωσης του αρμόδιου φορέα δεν επιτρέπει ούτε καν σοβαρό κρατικό έλεγχο την επόμενη μέρα.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή μέσα απ' τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.

Για την ειρήνη στην περιοχή και τη διατήρηση της σταθερότητας των συνόρων παλεύει ουσιαστικά το ΚΚΕ με τις θέσεις του για απεμπλοκή της χώρας απ' τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων και αποδέσμευση από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και με την προσπάθεια να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και αστικών τάξεων της περιοχής.

Στην πραγματικότητα πίσω απ' τους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή και πίσω απ' την πολιτική που φτωχοποιεί το λαό, κρύβεται ο ίδιος μεγάλος ένοχος, ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος.

Στον αντίποδα όλων αυτών που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απ' το σημερινό βάλτο της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, στέκεται όρθιο, μαχητικό και δυνατό το ΚΚΕ. Φωτίζει με το Πρόγραμμά του ότι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ζήσουμε πολύ καλύτερα, να έχουν όλοι δουλειά χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, να εργάζονται λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

Σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες για να αυξήσει τα κέρδη του, το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σ' όλους αυτούς που μας ρωτάνε υποκριτικά αν θέλουμε και αν μπορούμε να κυβερνήσουμε, απαντάμε ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο που μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας.

Το δικό μας σχέδιο μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας γιατί αλλάζει ριζικά το σκοπό της παραγωγής, θέτει ως γνώμονα της ανάπτυξης τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Το δικό μας σχέδιο της κοινωνικοποίησης, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής απελευθερώνει την κύρια παραγωγική δύναμη, τον εργαζόμενο άνθρωπο απ' τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, της εκμετάλλευσης.

Στο σοσιαλισμό οι εργάτες, οι εργαζόμενοι θα παίζουν ενεργό ρόλο στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων. Θα πρωταγωνιστούν μέσα απ' τις γενικές συνελεύσεις τους σε κάθε παραγωγική μονάδα, κάθε τόπο δουλειάς και μόρφωσης.

Μέσα σ' αυτή την ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, όπου η οικονομία θα έχει απαλλαγεί απ' τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, μπορεί να υπάρξει κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή που να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.

Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες την εποχή της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στο σοσιαλισμό τίποτα απ' όσα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες μας –τα φάρμακα, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα– δε θα είναι πλέον εμπορεύματα. Θα έχουν όλοι αξιοπρεπή και δημιουργική δουλειά, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παιδείας και υγείας.

Φυσικά δεν πετάμε στα σύννεφα. Γνωρίζουμε ότι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δεν επιτρέπει άμεσα μια ριζική αλλαγή πορείας. Μεγάλη ευθύνη για τη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους του λαού έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνισε ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου την οποία ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποτελεί λοιπόν πραγματική επίδειξη θράσους το «προοδευτικό προσκλητήριο ενάντια στην επιστροφή της δεξιάς», απ' το ΣΥΡΙΖΑ που έσπειρε την απογοήτευση, ξέπλυνε την πολιτική μνημονίων διαρκείας, συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ  έδωσε μάχη για να ηττηθούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στο β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, απ' την Καισαριανή ως την Ικαρία και δηλώνει ότι μπορεί να συνεργαστεί με ένα μέρος της δεξιάς την επόμενη μέρα.

Αποτελεί πρόκληση να μιλά για τον κίνδυνο επιστροφής της δεξιάς, ο Τσίπρας που δυσφήμισε και λέρωσε κάθε αριστερή ιδέα και αξία, που ενίσχυσε την παθητικότητα, τη μοιρολατρία, την αντίληψη ότι δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το πάθημα του 2015 πρέπει να γίνει μάθημα το 2019 για όποιον πίστεψε καλοπροαίρετα στο παραμύθι της πρώτης φοράς αριστερής διακυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού.

Η ιστορία απ' την Κύπρο μέχρι την Ιταλία και τη Γαλλία είναι πολύ διδακτική για όποιον εξακολουθεί ν' αναζητά μάταια μια εύκολη, φιλολαϊκή λύση, χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Η πολιτική πείρα αυτής της 4ετίας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να χειραφετηθούμε απ' τα ψεύτικα διλήμματα, πρέπει να μεταφραστεί σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που απαιτεί η ΕΕ και το κεφάλαιο.

Αντίστοιχα πρέπει να καταδικαστεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να συμβάλει για να μη «μείνει η χώρα ακυβέρνητη» την επόμενη μέρα, αν η ΝΔ δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία.

Με την αλλαγή ονόματος το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξεχάσουμε τα πολιτικά εγκλήματα της κυβέρνησης του 1ου Μνημονίου του Γ. Παπανδρέου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η οργή για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε συγχωροχάρτι για τη ΝΔ. Το σχέδιο της ΝΔ δε θα διασώσει τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στις μεταφορές, τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες και άλλους, γιατί τους καταστρέφει ο νόμος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», που υπηρετείται και από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική με τις «μεταρρυθμίσεις».

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να δώσει ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για να απομονωθεί πολιτικά και να πεταχτεί έξω απ' τη βουλή η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ταυτόχρονα πρέπει να εμποδίσουμε την ενίσχυση νέων εθνικιστικών, ρατσιστικών μορφωμάτων όπως το κόμμα του Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση» που ζητά νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές και τους ομίλους στον τουρισμό, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζει ως εχθρό των εργαζόμενων τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να μη σκορπίσουν την ψήφο τους σε κόμματα μιας χρήσης.

Ιδιαίτερα η ψήφος στο Μέρα-25 του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαρουφάκη δεν είναι απλά μια χαμένη ψήφος, αλλά μια επικίνδυνη συστημική ψήφος.

Γιατί ενισχύει ένα ακόμα δεκανίκι που μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Γιατί συμπλέει και εξυπηρετεί τα σχέδια ισχυρών αμερικανικών κέντρων και ομίλων όπως για παράδειγμα του Σόρος στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μέρα-25 προβάλλει ως φιλειρηνική τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πολιτική που αλυσοδένει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ. Αποδέχεται την πολιτική ομοσπονδοποίησης, στην ουσία διχοτόμησης (τύπου Σχεδίου Ανάν) για την Κύπρο.

Παραμυθιάζει το λαό ότι μπορεί να αλλάξει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ. Προβάλλει την ΕΕ ως ένα ουδέτερο γήπεδο που αναμετρώνται τάχα οι προοδευτικές και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, συσκοτίζοντας ότι η ίδρυση, η δομή και η λειτουργία της ΕΕ υπηρετούν την ισχυροποίηση της δικτατορίας του κεφαλαίου σ' όλα τα κράτη-μέλη.

Το Μέρα-25 προβάλλει ως νέο πρόγραμμα τη χρεοκοπημένη φαρσοκωμωδία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Θέλει να ξεχάσουμε τον ενεργό ρόλο του Βαρουφάκη στην υλοποίηση του 2ου Μνημονίου και στην επιβολή του 3ου Μνημονίου. Συσκοτίζει τη βασική αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σ' όλα τα κράτη της ΕΕ, δηλαδή τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ, παρουσιάζοντάς την ως ελληνική ιδιαιτερότητα και ως συνέπεια των δανειακών συμβάσεων και του υψηλού κρατικού χρέους.

Η ζωή έχει επίσης επιβεβαιώσει ότι όλοι όσοι υπηρετούν τον πραγματικό αντίπαλό μας, την άρχουσα τάξη, είναι όλοι επικίνδυνοι για τους λαούς, φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, ευρωπαϊστές και εθνικιστές.

Όλοι αυτοί, όποιο μανδύα και αν φορούν, μπλε, πράσινο, ροζ, συγκροτούν στην πραγματικότητα το μαύρο μέτωπο της άρχουσας τάξης. Και απέναντι στο μαύρο μέτωπο, το οποίο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αντιλαϊκή πολιτική ως το 2060, μόνο η κόκκινη ψήφος, η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί απάντηση.

Φίλες και φίλοι

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, θα συνεχίσει την επίθεση σε βάρος του λαού για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση του κεφαλαίου μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Το ΚΚΕ είναι αποδεδειγμένα η σταθερή μαχητική δύναμη, που αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω απ' τη Βουλή. Θα προβάλλει αγωνιστικά τις προτάσεις για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δοθεί επίδομα ανεργίας σ' όλους του άνεργους, για την αύξηση του αφορολόγητου, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για τη διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, για κάθε οξυμένο λαϊκό πρόβλημα.

Θα συνεχίσει να μπαίνει μπροστά για να οργανώσει του εργατικούς αγώνες, τις λαϊκές διεκδικήσεις, τις συγκρούσεις για να ανακοπεί η επίθεση του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής.

Όσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ απ' τις κάλπες στις 7 Ιούλη, τόσο θα μπορεί να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση από καλύτερες θέσεις.

Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ που πρωταγωνιστεί καθημερινά για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και να μπουν εμπόδια, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι κομμουνιστές πρωταγωνίστησαν σ' όλες τις μεγάλες μάχες, απ' την αγωνιστική πρωτοβουλία των 530 σωματείων για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μέχρι την αντιπαράθεση με τη νοθεία και τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ.

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια να σημαδέψει το κίνημα τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, να προβληθούν ριζοσπαστικοί στόχοι πάλης όπως το 35ωρο-5ήμερο-7ωρο, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση.

Με πιο δυνατό ΚΚΕ θα ανέβει η αυτοπεποίθηση του λαού για να πάρει την υπόθεσή του στα χέρια του και να απαιτήσει τελικά τον πλούτο που παράγει. Θα δυναμώσει η προσπάθεια για οργανωμένο αγώνα που ριζώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Στην απόφαση του λαού να οργανώσει τον αγώνα του, να συγκρουστεί για τα δικαιώματά του με το κεφάλαιο, βρίσκεται η ελπίδα για να έρθουν καλύτερες μέρες. Γι' αυτό και είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Γιατί η άρχουσα τάξη θα μετρήσει τη θέληση και τη δύναμη του λαού να αντισταθεί στην επίθεσή της την επόμενη μέρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την παραμονή των βάσεων, την αποσταθεροποίηση των συνόρων της περιοχής.

Να επιβραβεύσουμε το ΚΚΕ που προειδοποίησε έγκαιρα για το τι έρχεται όταν οι άλλοι εξαπατούσαν, το ΚΚΕ που αποκάλυψε την αντεργατική θύελλα που θα ακολουθούσε στην ΕΕ μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Να επιβραβεύσουμε το ΚΚΕ που στάθηκε όρθιο, που δεν υποχώρησε στην πίεση το 2012 και το 2015, όταν το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσε αυταπάτες στο λαό για αριστερή κυβέρνηση, η οποία τάχα θα εφάρμοζε φιλολαϊκή πολιτική στο έδαφος του καπιταλισμού. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί σήμερα τι θα είχε συμβεί, αν το ΚΚΕ τα είχε «διπλώσει», αν είχε μετατραπεί σε συνιστώσα μιας κυβέρνησης που έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο. Το λαϊκό κίνημα θα είχε αφοπλιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα.

Να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ που έναν αιώνα τώρα  παλεύει ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, με αμέτρητες θυσίες στις δύσκολες εποχές του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, των αγώνων ενάντια στη χούντα του '67.

Να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ που αντέχει στην πίεση και προχωρά αλύγιστο γιατί έχει βαθιές ρίζες στην εργατική τάξη, έχει παρακαταθήκη την τιμημένη ιστορία του, έχει ανατρεπτικό επεξεργασμένο πρόγραμμα και καθημερινή αγωνιστική δράση.

Σ' αυτή τη μάχη δεν επιτρέπεται να απέχει κανείς.

Να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο της μετακίνησης, των δυσκολιών του καλοκαιριού, ώστε να μην εξασθενίσει το ΚΚΕ, να μη χαθεί καμιά ψήφος, να μη χαμηλώσει το μπόι του λαϊκού κινήματος την επόμενη μέρα.

Να σκεφτούμε πόσο λυμένα θα είναι τα χέρια της άρχουσας τάξης ενάντιά μας, αν το ΚΚΕ εξασθενίσει στις κάλπες.

Να σκεφτούμε αντίστροφα πόσο πιο δύσκολα μπορεί να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα η επόμενη κυβέρνηση, αν απέναντί της έχει ένα πιο δυνατό, εκλογικά ενισχυμένο ΚΚΕ.

Γι' αυτό μ' όλη τη δύναμη της φωνής μας σας καλούμε όλους και όλες να αγωνιστούμε μαζί, να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, να οργανωθεί  η αντεπίθεση, να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, γιατί η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα του Σοσιαλισμού.

Να είναι περισσότεροι οι κομμουνιστές στη Βουλή που θα αντιπαλεύουν και θα αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά σχέδια, να είναι πιο δυνατή η φωνή των εργαζομένων. Στα ψηφοδέλτια μας βρίσκονται αυτοί που αγωνίζονται κάθε μέρα και δεν εμφανίζονται μόνο προεκλογικά, αγωνιστές που είναι δίπλα σας καθημερινά, είναι όλοι αυτοί που παλεύουν για το λαό με το λαό.

Ελάτε μαζί μας για να καταδικάσουμε αυτούς που μας μαύρισαν τη ζωή όλ' αυτά τα χρόνια. Ελάτε μαζί μας για να χαλάσουμε με την κόκκινη ψήφο τα μαύρα σχέδια του κεφαλαίου, ελάτε μαζί μας να αγωνιστούμε για τη ζωή που μας αξίζει.

Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στην κάλπη στις 7 Ιούλη για να βγει πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα.

Καλή δύναμη σύντροφοι και φίλοι.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ