Σωκράτης Βαρδάκης: «μεγάλη συνεισφορά για την ιστορία του τόπου μας το αρχείο Ραπτόπουλου

Petite Perle 300×250

Συγχαρητήρια στην κα Μανουκάκη – Μεταξάκη που το ανέδειξε»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Βιάννου "Περικλής Βλαχάκης", ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, είχε την χαρά να παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη με τίτλο: «Γράμματα από τη φυλακή του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου (1942)»

"Θέλω πραγματικά να συγχαρώ την κα Μανουκάκη – Μεταξάκη, συγγραφέα αυτού του σημαντικού ιστορικού βιβλίου, που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο ένα πραγματικό ήρωα, έναν άνθρωπο με Α κεφαλαίο, έναν πατριώτη, παράδειγμα για όλους μας, τον Αλέξανδρο Ραπτόπουλο.

 Οι επιστολές του Βιαννίτη ταγματάρχη, προς τους στενούς συγγενείς του, την περίοδο της κράτησής του σε φυλακές της Κρήτης, από το Φεβρουάριο του 1942 έως την εκτέλεση του στις 3 Σεπτεμβρίου του 1942 στις φυλακές Αγυιάς, δείχνουν την πιο ευαίσθητη πλευρά ενός σπουδαίου άντρα, ο οποίος πολέμησε στα μέτωπα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρασία.

  Ταυτόχρονα, το προσωπικό αρχείο του αντιστασιακού και αρχηγού της οργάνωσης "Κρητική Εθνική Επαναστατική Επιτροπή", Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, αποτελεί μεγάλη συνεισφορά για την ιστορία του τόπου μας καθώς φέρνει στο φως, σημαντικά στοιχεία της πρώτης περιόδου της Κατοχής  και της Αντίστασης.       

 Το βιβλίο της καςΜανουκάκη – Μεταξάκη, αποδίδει φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές που συνειδητά επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της αυτοθυσίας, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία.

  Πολλά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον ιστορικό-συγγραφέα Βαγγέλη Τζούκα, ο οποίος τοποθετήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης για το ιστορικό της περιόδου 1939-1942 και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα του βιαννίτη αγωνιστή Ραπτόπουλου.

 Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την Μαρία Χρηστάκη Χάμψα για την ανιδιοτελή πάντα προσφορά της στο πνευματικό κέντρο Βιάννου Περικλής Βλαχάκης".

Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, τον οποίο, ο κ. Βαρδάκης συνεχάρη για την μέχρι τώρα προσφορά του στο πνευματικό κέντρο Βιάννου.

Εν συνεχεία, ο κ. Βαρδάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Σταυρακάκη Μηνά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τα θέματα αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βιάννου.

 Ο κ. Βαρδάκης δεσμεύτηκε ότι η άριστη συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα με την απερχόμενη δημοτική αρχή θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για το καλό του τόπου μας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ