Μοίρασαν βραβεία για τα κορυφαία κρασιά του Μαλεβιζίου στη Μονή (φωτ.+video)

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο 7ος διαγωνισμός κρασιού που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής και το Δήμο Μαλεβιζίου.

Ένας διαγωνισμός γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων και μία ολόκληρη ιεροτελεστία εκτυλίχθηκε γύρω από ένα ποτήρι κρασί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μονής.

Αρχικά οι κριτές εξέταζαν τη διαύγεια και την ένταση του χρώματος, στη συνέχεια στροβίλιζαν το ποτήρι ανακινώντας το κρασί το οποίο απελευθέρωνε όλα τα αρώματά του, μύριζαν τον εκλεκτό οίνο πριν τη δοκιμή εξετάζοντας τα αρωματικά του συστατικά και τέλος δοκίμαζαν μία μικρή ποσότητα.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες η αξιολόγηση για τους κριτές της βραδιάς, δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ο γιατρός Παναγιώτης Μαματζάκης, ο οποίος φιλοτέχνησε και την αφίσα του διαγωνισμού, ο Θόδωρος Καλαθάκης, ιδιοκτήτης της Kappa Foods, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, οινόφιλος και καθηγητής στο IEK Kappα Studies, ο Δημήτρης Μαργαρίτης ιδιοκτήτης εστίασης με κύρια ασχολία τη ζυθοποιία και η κυρία Στέλλα Αστυρακάκη, η οποία ασχολείται με το κρασί με εξωστρέφεια μαθαίνοντας τους επισκέπτες της Κρήτης για τον κρητικό οίνο, κλήθηκαν να έχουν το δύσκολο ρόλο της κριτικής επιτροπής, που παράλληλα με τον διαγωνισμό συμβούλευαν τους παραγωγούς για το κρασί και την ιστορία του. Μία ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα και συντροφεύει κάθε σπιτικό σε χαρές και λύπες.

«Η εργασία του κρασιού είναι πολιτισμός για ένα τόπο. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, όπως ο Σπύρος ο Καλλέργης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαματζάκης.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Καλαθάκης ο οποίος τόνισε ότι «η χωρική οινοποίηση είναι σημαντική γιατί εμπεριέχει την αγάπη και το μεράκι του παραγωγού», ενώ και ο κ. Καλαϊτζάκης  αναφέρθηκε στη ιδιαιτερότητα της  σπιτικής οινοποίησης όπου «ο κάθε παραγωγός κάνει κρασί από την κληρονομιά του και πρέπει να φροντίσουν οι παραγωγοί να περάσουν τις εικόνες του τρύγου και του αμπελιού στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους, γιατί είναι εικόνες που θα τα συνοδεύουν μια ζωή».

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος παραγωγοί από όλο το Μαλεβίζι με 30 ροζέ – κόκκινα κρασιά και 15 λευκά, που κέρδισαν τα θετικά σχόλια των κριτών για τη μοναδικότητα και την υψηλή ποιότητα των οίνων που δοκίμασαν.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Μαλεβίζι είναι ένας τόπος ευλογημένος για τα αμπέλια του και τα καλά κρασιά που παράγει. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί  που θυμούνται και ακόμα συζητούν για τον Αύγουστο στο Μαλεβίζι, την εποχή του τρύγου,  που συνέρρεαν αμέτρητοι εργάτες από όλη την Κρήτη για μεροκάματα στα μαλεβιζιώτικα βουνά.

«Τα νέα παιδιά πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χαμένο πλούτο του Μαλεβιζίου. Όταν λέγαμε σταφύλι εννοούσαμε Αρχάνες για επιτραπέζιο και Μαλεβίζι για όλα τα υπόλοιπα. Είμαι στη διάθεση του καθενός που θέλει να δώσω την εμπειρία μου και τη βοήθειά μου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης, ο οποίος αν και δεν υπήρξε επαγγελματίας αγρότης, δεν έλειψε ποτέ από το αμπέλι, ενώ ανέφερε ότι «αυτός ο θεσμός πρέπει να συνεχιστεί για να αναδειχτούν οι προσπάθειες ανθρώπων γι' αυτό το εκλεκτό προϊόν».

Στη Μονή βρέθηκε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος με αφορμή την ιστορία του Μαλεβιζίου γύρω από το αμπέλι τόνισε «Ο τρύγος, το σταφύλι, το κρασί είναι ιερές διαδικασίες για την περιοχή μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας… Είναι μια καλή ευκαιρία να διοργανώσουμε στο Μαλεβίζι μία ακόμη μεγαλύτερη ημερίδα με καρδιά τη Μονή που το έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, για το κρασί, το σταφύλι και την οινογνωσία που είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Μαλεβιζίου».

Στο τέλος της βραδιάς, ο διαγωνισμός στη Μονή εξελίχθηκε σε γιορτή οίνου και εδεσμάτων με τις νοικοκυρές του οικισμού και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου να προσκαλούν τον κόσμο σε τραπέζι με εκλεκτούς μεζέδες και γλυκά φτιαγμένα με ιδιαίτερη αγάπη με μούστο και σταφύλι.

Στη Μονή βρέθηκαν ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Περυσινάκης, η πρόεδρος του Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη και σύσσωμός ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου, ο πρόεδρος Καλεσσών Κώστας Δερμιτζάκης και πλήθος κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ