Κοροναϊός: Ευρωπαϊκός «συναγερμός» για τον κίνδυνο εξάπλωσης

Petite Perle 300×250

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι το στοίχημα για τα υγειονομικά συστήματα είναι πλέον η έγκαιρη ανίχνευση αλλά και η διαχείριση των περιστατικών αυτών, με τα μέτρα εντοπισμού και πρόληψης που εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες του ECDC πραγματοποιείται σήμερα εκ νέου επιχειρησιακή και επιστημονικη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC αλλά και να αξιολογηθεί και αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα ανακλαστικά των υπηρεσιών μετά και τον συναγερμό που σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες χθες με το γκρουπ των Κινέζων τουριστών.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος  κοροναϊού στην Ελλάδα ηταν χαμηλός, της τάξεως του 2%, με δεδομένο ότι η αναφορά κρουσμάτων στην Κίνα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Την ίδια ώρα για τις μεγαλες ευρωπαϊκές χώρες με απευθείας αεροπορική σύνδεση με Κίνα ο κίνδυνος αυτος ήταν έως και 25-30%. Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο ρυθμός δήλωσης κρουσμάτων αλλάζει καθώς αυξάνονται δραστικά τα περιστατικά λοίμωξης και οι θάνατοι: χθες αναφέρθηκαν πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα και δεκάδες νέοι θάνατοι. Συνολικά, στην Κίνα έχουν αναφερθεί 2.744 περιστατικά λοίμωξης με τον νέο κοροναϊό και 80 θάνατοι.

Κατά το ECDC, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση των μέτρων που ακολουθούν πλέον οι κινεζικές υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων για τον εντοπισμό του ιού, τη διάγνωση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί, δεύτερη φορά , τις τελευταίες ημέρες ύποπτο περιστατικό εισαγωγής κορονοϊού 2019-nCoV. Την περασμένη Πέμπτη, είχε σημάνει για πρώτη φορά συναγερμός για παιδί κινεζικής οικογένειας που αφίχθηκε στην Αθήνα και το οποίο διακομίστηκε στο Παίδων μετά την αναφορά για πυρετό με την ειδική διαδικασία που ορίζεται όπου και νοσηλεύτηκε απομονωμένο. Τελικά το παιδί διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Β.

Πρώτο Θέμα

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ