Πιο απειλητική η εποχική γρίπη από τον κορωνοϊό-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τελευταία Ενημέρωση:

Η εποχική γρίπη είναι πιο απειλητική και πιο θανατηφόρα από τον νέο κορωνοϊό, παρότι ο δεύτερος έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το 2%.Αντιθέτως, τα δεδομένα που έχουμε από τη γρίπη είναι ότι ευθύνεται για περίπου 300.000 έως και 650.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως, νούμερο που δείχνει από μόνο του την πραγματική απειλή.

 Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα της υποδιάγνωσης, με αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους με βέβαιη αιτία τη γρίπη, σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο νέος κορωνοϊός πιθανόν (εφόσον, δηλαδή, δεν προκύψουν δραματικές ανατροπές) να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υπολογίζει σήμερα η επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

«Το αναμενόμενο είναι να πέσει το ποσοστό θνητότητας όσο αυξάνεται η σύνδεσή του με περιστατικά ήπιας νόσησης» διευκρινίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να αποκωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Covid-19 και να υπολογίσουν τον πραγματικό κίνδυνο εξαιτίας του για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Κρούσματα

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Θάνος Δημόπουλος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με τον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται για τον έλεγχο της επιδημίας και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη μεγαλύτερο εχθρό. Αυτόν της διασποράς ψευδών ειδήσεων για την επιδημία που προκαλούν φόβο και πανικό».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες να απαιτούν άμεση ενημέρωση από τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας, τους έγκριτους επιστήμονες και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα και εστιάζοντας στους αποδεδειγμένους κινδύνους που εγκυμονεί – ιδίως στις ευπαθείς ομάδες – η μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, κάνει έκκληση σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, έστω και καθυστερημένα.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα μέτρα αυτά άλλωστε θα πρέπει να εφαρμόζονται για κάθε ιογενή λοίμωξη, όπως η πολύ συχνότερη λοίμωξη από ιό της γρίπης».

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...