Κορωνοϊός: Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της επιδημίας ανησυχεί τους ειδικούς

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την πορεία του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας καθώς, ενώ συμπληρώνεται αύριο η πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, τα δείγματα προς εξέταση στα Εργαστήρια Αναφοράς αποστέλλονται με αμείωτο ρυθμό.

Οι ειδικοί βλέπουν ως θετικό στοιχείο τον αργό ρυθμό της διασποράς -υπάρχουν επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα τέσσερα είναι «εισαγόμενα» και τα τρία αποτελούν περιστατικά δευτερογενούς, εγχώριας μετάδοσης- και ως αρνητικό στοιχείο τον… απρόβλεπτο χαρακτήρα του νέου κορονοϊού, που δεν επιτρέπει ουσιαστικά καμία ασφαλή πρόγνωση για την πορεία του. Οσον αφορά στα επτά κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί πρόκειται για τέσσερις γυναίκες, δύο άνδρες και ένα ανήλικο παιδί και νοσηλεύονται με ήπια συμπτωματολογία στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Αττικόν και Σωτηρία.

Ο μικρός -ακόμη- αριθμός των κρουσμάτων δίνει μια μεγάλη ανάσα στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία αναφοράς που διαχειρίζονται τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά (νοσηλεία σε θαλάμους αρνητικής πίεσης) παράλληλα με τον όγκο των άλλων περιστατικών τους, και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που καλούνται να περιθάλψουν και τους ασθενείς με γρίπη.

Η αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ωστόσο, με δεδομένο τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του κορωνοϊού ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανατροπή στη…χαλαρή πορεία του COVID-19 εντός της ελληνικής επικράτειας, παρά την μεθοδική ιχνηλάτηση που κάνουν οι ειδικοί στις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Γι αυτό άλλωστε οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε φάση εντατικής προετοιμασίας αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και της νόσου που προκαλεί. Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας έχει ανακοινώσει 300 προσλήψεις προσωπικού για ενίσχυση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που θα δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε χθες, με αφορμή την επίσκεψή του στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ότι έχουν εξεταστεί 504 δείγματα για κορωνοϊό – δεν αντιστοιχούν σε ισάριθμα άτομα καθώς ορισμένα υποβάλλονται σε δεύτερο κύκλο εξέτασης, αναλόγως πόσο υψηλού κινδύνου θεωρούνται- και αποδείχθηκαν αρνητικά. Εν τούτοις αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση – μέχρι και χθες το βράδυ εκκρεμούσαν δεκάδες δείγματα προς εξέταση στα Εργαστήρια Αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα ανατραπεί τις επόμενες ώρες η εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, με τους επτά ασθενείς, που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Μέτριος προς υψηλός ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημικής έξαρσης

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην οδό Αριστοτέλους με τη συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας αλλά και της υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημικών εξάρσεων είναι μέτριος προς υψηλός, λόγω:

α) της πρόσφατης σημαντικής αύξησης κρουσμάτων με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία,

β) της υψηλής πιθανότητας για ταχεία μετάδοση της νόσου, με την εισαγωγή της σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα χωρίς τοπική μετάδοση της νόσου,

γ) της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία, οι οποίες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια,

δ) των ήδη γνωστών πολλαπλών εξαγωγών της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας από τρεις ημέρες έως και δύο εβδομάδες σε συνολικά 28 σχολικές μονάδες από την Αθήνα έως και τη Ξάνθη, για προληπτικούς λόγους δημόσιας Υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μαθητές είχαν συμμετάσχει σε σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό (πριν ληφθεί η απόφαση αναστολής τους) και σε ορισμένες σχολικές μονάδες μαθητές έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ παράλληλα συνεχίζεται και το πρόγραμμα απολυμάνσεων στις σχολικές τάξεις.

Προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τα εξής:

-Αναστολή όλων των εκδρομών εξωτερικού

– Κατάργηση του επισκεπτηρίου για όσους νοσηλεύονται με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει συνοδός θα δίδεται ειδική άδεια

– Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

– Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή)

– Αναβολή διοργανώσεων, όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

– Αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων μέσω taxisnet με χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό και συμβουλές

– Στοχευμένες προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών στα νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...