"Όχι πανικός, αλλά ούτε εφησυχασμός" στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Δήμο Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα η σύσκεψη για τον κορωνοϊό για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου υπό τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων μετείχαν ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς, οι αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Φασουλάκης και Γιώργος Πετούσης, η πρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Νίκη Ζερβού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και Γιάννης Βάμβακας, εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου, γιατροί της ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου, η πρόεδρος της Α' Βάθμιας Επιτροπής Λίνα Επταμηνιτάκη και ο Πρόεδρος της Β' βάθμιας Επιτροπής Ανδρέας Παντερής.

Η ανησυχία γύρω από το θέμα που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα μας σχετικά με τον κορωνοϊό ήταν φανερή, όμως αυτό που τονίστηκε ήταν ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στο εφεξής και όχι μόνο τώρα λόγω κορωνοϊού.

 «Όχι πανικός και φόβος, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση. Αυτό που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή σωστό πλύσιμο χεριών για 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό και αποφυγή επαφής των χεριών μας με τα μάτια, μύτη και στόμα».

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των μέτρων υγιεινής και στα σχολεία αλλά και στο γυμναστήριο του Δήμου Μαλεβιζίου τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται τα βασικά μέτρα απολύμανσης, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ιών.

Αναλυτικά να αναφέρουμε:

Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς με τη σειρά του αναφέρθηκε στις δράσεις ενημέρωσης από την Περιφέρεια Κρήτης που αφορούν στον κορωνοϊό και τη σπουδαιότητα της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, αλλά και στα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των ιών τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ειδικότερα οιο ευπαθείς ομάδες.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο κ. Βαμβακάς απάντησε ότι: "Προς το παρόν δεν έχουμε ενημέρωση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα ημερών".

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαλεβιζίου

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και την αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας, μεταξύ αυτών των ΚΑΠΗ Γαζίου, Τυλίσου, Καλεσσών, Γωνιών και Κρουσώνα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 5 Απριλίου 2020.

Ο κ. Μποκέας έδωσε οδηγίες προς όλους έτσι ώστε  τα σχολεία της περιοχής να είναι εξοπλισμένα με σαπούνι, χειροπετσέτες και αντισηπτικά, ενώ τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση γαντιών και στολών από όλους τους υπαλλήλους της καθαριότητας του Δήμου Μαλεβιζίου, αλλά και τις καθαρίστριες των σχολείων της περιοχής.

Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε να δοθούν αναλυτικές οδηγίες προς τους μαθητές και τους γονείς.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ