Παρελθόν λόγω κορωνοϊού ο στόχος-λαιμητόμος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Petite Perle 300×250

Το «3 στα 3» πέτυχε στο Eurogroup χθες η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατάφερε όχι μόνον να μειώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά και να μη μετράνε τελικά στο τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για τη χώρα μας ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του Κορωνοϊού, ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Αν και για τραγικά δυσάρεστη αιτία, όπως είναι το σκηνικό κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία, από εχθές έχουν αλλάξει πια τα εξής δεδομένα:

 1.   Δεν ισχύει πια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το ανακοίνωσε επισήμως ο Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση την απόφαση του Eurogroup που λέει ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα λάβουν τα μέτρα και θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες, λόγω της ύφεσης. Με την εμφατική αναφορά που διεκδίκησε και πέτυχε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τελικό ανακοινωθέν, η χώρα μας δεν κυνηγάει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για εφέτος.Το πόσο τελικώς θα υποχωρήσει εξαρτάται από την ύφεση στο προσεχές διάστημα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα προοιωνίζονται μια μείωση του στόχου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ή 1  δισ. ευρώ. 

2.   Ούτε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ισχύει πια, ούτε και θα μετράνε όμως σε αυτό το μειωμένο πλεόνασμα που θα προκύψει οι δαπάνες που κάνει η χώρα για τον Κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, σήμερα ή αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσουν έκτακτο βοήθημα  για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.

Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Την  Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και από την Τετάρτη κλείνει και το λιανεμπόριο. Ο αριθμός των δικαιούχων και το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται μέρα με την μέρα, με συνέπεια να μειώνεται όμως και στα 400 ευρώ ή χαμηλότερα το «κατά κεφαλήν» επίδομα που θα μοιράσει η κυβέρνηση, για τις ημέρες διακοπής από την εργασία. Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων  έκλεισαν «δια νόμου».

3.   Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές. Λόγω κορωνοϊού δεν αναμενόταν να ασχοληθεί το Eurogroup με το ελληνικό αίτημα. Το έθεσε όμως λίγο πριν το τέλος ο Χρ. Σταϊκούρας και πέτυχε να περιληφθεί και αυτό στις αποφάσεις. Και αν το κέρδος αυτό σε δημοσιονομικό χώρο υπολογιζόταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο πριν ένα μήνα, μετά την έκταση και την ένταση των προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα το τελικό ποσό που απελευθερώνεται με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά και το μισό δισ. ευρώ, που το κερδίζει η χώρα σε μέτρα ελάφρυνσης -αντί να απαιτηθούν αντίστοιχα μέτρα λιτότητας.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ