Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Τι ξέρουμε για τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός στον εγκέφαλο

Τελευταία Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο, τονίζοντας ότι αφορά ένα μικρό ποσοστό των σοβαρά ασθενών. 

Ο κ. Τσιόδρας μετά την ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και την εξέλιξη της διασποράς του ιού στη χώρα, αναφέρθηκε σε νεότερα επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο Covid-19.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, νευρολόγοι από όλον τον κόσμο λένε ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυσηλήθαργοεπιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτά συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια, ενώ αναφέρεται έως και 15% των σοβαρά ασθενών», όπως τόνισε, από Κινέζους ερευνητές.

«Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στη γρίπη».

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...