Σ.Τσιόδρας: Ο ΠΟΥ δεν συνιστά τη χρήση προστατευτικής μάσκας από το κοινό

Petite Perle 300×250

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε την Τετάρτη πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν συνιστούν τη χρήση μασκών από το κοινό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «ο ΠΟΥ άφησε το ενδεχόμενο να συζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο (σ.σ. η χρήση μάσκας από το κοινό) ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς».

«Η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ο καθηγητής Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως «σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμούη φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό».

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε ειδικότερα στις προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2, «οι οποίες μάσκες τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται με ασφάλεια η δουλειά του υγειονομικού προσωπικού».

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ