Βούλευμα: Γιατί διατάσσεται νέος κύκλος ερευνών στην υπόθεση του Γ. Παπαντωνίου

Petite Perle 300×250

Νέα έρευνα για την – κατά την κατηγορία – μίζα των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Γιάννο Παπαντωνίου για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, σηματοδοτεί η επιστροφή της δικογραφίας από το Δικαστικό Συμβούλιο στην ανάκριση.

Ο πρώην υπουργός προχθες εξήλθε από τον Κορυδαλλό (ουσιαστικά λόγω λήξεως του 18μηνου), και τώρα θα περιμενει την έκβαση της υπόθεσής του μετά την περαιτέρω έρευνα που ζητούν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση του "ξεπλύματος" των 2.437.962 ευρώ, που φέρεται να έλαβε ως δώρο επί θητείας του στο ΥΠΕΘΑ προκειμένου να υπογράψει την εν λόγω σύμβαση στην εταιρεία THALES.

Εν ολίγοις οι δικαστές αντί να παραπέμψουν την υπόθεση στο ακροατήριο διέταξαν περαιτέρω ανάκριση οδηγώντας τον συνήγορο του Μιχ, Δημητρακόπουλο να δηλώσει ότι "είναι βέβαιο πως θα τεκμηριωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών ήταν η μόνη και συμφέρουσα επιλογή για το Ελληνικό Δημόσιο και αυτό αποδεικνύεται –αδιαμφισβήτητα – και από το γεγονός ότι από το 2001 έως σήμερα φυλάσσουν αποτελεσματικά και αδιατάραχτα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Παραπομπή ή όχι

Το ερώτημα είναι γιατί τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, έκριναν πως χρειάζεται να συμπληρωθεί η κατηγορία καθώς δεν περιγράφεται με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι αυτό γιατί στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο αρμόδιος εισαγγελέας Κων/νος Σπυρόπουλος, είχε κρίνει πως ο πρώην υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη γιατί "αν και είχε γνώση, προχώρησε κατά παράβαση των καθηκόντων του στην άμεση, γρήγορη και απρόσκοπτη προώθηση των προσυμβατικών διαδικασιών, στη έγκριση και κατακύρωση του εν λόγω Εξοπλιστικού Προγράμματος ελαττώνοντας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και προκαλώντας σε βάρος του αντίστοιχη ζημία τουλάχιστον ύψους 381.578.580 ευρώ, όσο και το συνολικό καταβληθέν τίμημα όλου του εξοπλιστικού προγράμματος, δίχως να εξετάσει  πριν την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων , κατά την κατάρτιση αυτών, όσο και μεταγενέστερα, καθ΄όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, οποιαδήποτε άλλη λύση, που να αποφέρει επιχειρησιακό όφελος στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου".

Ανυπόστατες κατηγορίες

Την ίδια ώρα η πλευρά του πρώην υπουργού δια του συνηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη της περαιτέρω ανάκρισης.

Μάλιστα κατά το παρελθόν ο γνωστός δικηγόρος έχει προβάλει για λογαριασμό των εντολέων του ανάλογο ισχυρισμό περί του βασικού αδικήματος, αναφέροντας ότι "…οι κατηγορίες για "νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες" είναι εντελώς ανυπόστατες. Καταρχάς, εφόσον δεν υπάρχει απιστία, δηλαδή "βασικό αδίκημα", δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα που θα απέδιδε παράνομα έσοδα. Επιπλέον, είναι απολύτως αυθαίρετη, αν όχι παράλογη, η σύνδεση μετρητών που αναλήφθηκαν από τραπεζικό λογαριασμού του Αντιπροσώπου της εταιρίας στην οποία είχε ανατεθεί η σύμβαση των φρεγατών με μετρητά που κατατέθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους – και μάλιστα προγενέστερους (!) – από ένα γνωστό μου σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη, πόσο μάλλον απόδειξη, οικονομικής ή άλλης σχέσης ανάμεσα στον Αντιπρόσωπο και εμένα ή τον γνωστό μου. Κανένας ηλεκτρονικός σύνδεσμος ή μεταβίβαση μεταξύ των δικών του λογαριασμών και των δικών μου λογαριασμών ή των λογαριασμών του γνωστού μου, απολύτως καμία επαφή. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Αντιπρόσωπο. Άκουσα για πρώτη φορά το όνομά του όταν άνοιξε η παρούσα υπόθεση, μετά το θάνατό του."

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ