Ξεκινά μελέτη για την πραγματική διασπορά του COVID19 στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Μέσα σε δέκα μέρες πρόκειται να ξεκινήσει η πρώτη Οροεπιδημιολογική Μελέτη για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Μία μελέτη που θα εκπονηθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με τη συνδρομή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης των Ιατρικών Συλλόγων και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής τόνισε πως θα είναι η πρώτη μελέτη που θα δείξει την πραγματική διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό του νησιού.

Πρόκειται για μία μελέτη σε δείγμα 1200-1400 πολιτών που θα επιλεγούν τυχαία από όλη την Κρήτη.

Η μελέτη θα δείξει αν υπάρχουν αντισώματα στο γενικό πληθυσμό τι επίπτωση είχε το πέρασμα του κορωνοϊού στο νησί αλλά και αν ουσιαστικά υπήρχαν ασυμπτωματικοί ασθενείς που δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία.

«Νομίζω πως με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης που θέλουμε να γίνει άμεσα θα έχουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το υπουργείο υγείας τον ΕΟΔΥ την Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης», ανέφερε ο κ. Χρήστος Λιονής.

Στόχος είναι η δειγματοληψία να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο έτσι ώστε να γίνει η ανάλυση και να υπάρξουν δεδομένα πριν από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μία σαφής εικόνα για το επίπεδο διασποράς του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Σε δεύτερο χρόνο αν βρεθούν θετικά δείγματα, δηλαδή πολίτες που νόσησαν και ανέπτυξαν αντισώματα θα γίνει ιχνηλάτηση και λήψη δειγμάτων στις επαφές τους, στην οικογένεια αλλά και στην εργασία.

Επίσης ο δεύτερος στόχος θα είναι να εκπονηθεί μία ανάλογη μελέτη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου για την εκπόνηση της μελέτης.

Την πρόταση που ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτήσει εκπόνησαν οι κ Γρηγόρης Κλουβεράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής, Ευάγγελος Κριτσωτάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής, Χρήστος Λιονής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιώργος Σουρβίνος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, και η Ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής Μαριλένα Αναστασάκη

CRETA24.GR

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ