Βίντεο από το παρελθόν: Ο Μανώλης Καλομοίρης με τον πατέρα του Λευτέρη στην εκπομπή του Βιτώρου

Τελευταία Ενημέρωση:

Σε ένα βίντεο διάρκειας 36 δευτερολέπτων ο δολοφόνος του Γιώργου Ξυλούρη μαθητής του δημοτικού τότε μιλάει στην εκπομπή του Γιώργου Βιτώρου έχοντας απέναντι τον πατέρα του.

Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε ότι «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις σε πονεί» και αυτά τα λόγια του θαρρείς ότι έχουν γραφτεί για την Κρήτη, το νησί όπου ενίοτε οι μνήμες πονάνε πολύ.

Η σκηνή με τον 29χρονο Μανώλη Καλομοίρη να εξέρχεται από το γραφείο του ανακριτή με βλέμμα καρφωμένο στο κενό, μετά την απολογία του για τα φονικά που συγκλόνισαν τα Ανώγεια, είναι από αυτές που δεν ξεχνάει κάποιος εύκολα.

Στην Κρήτη άλλωστε δεν ξεχνούν ποτέ, έχουν μάθει να ξεπλένουν το αίμα με αίμα και ο Μανώλης έκανε αυτό που πίστευε ότι έπρεπε να κάνει όταν είδε τον πατέρα του νεκρό.

Τον άνθρωπο που πριν από είκοσι και πλέον χρόνια έβλεπε να του χαμογελάει σε μια εκπομπή του «Κρήτη TV», όταν αυτός ήταν ακόμη ένα μικρό παιδί.

Μαθητής του Δημοτικού, βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής που παρουσίαζε ο Γιώργος Βιτώρος-μυθική μορφή της Κρητικής παράδοσης-μαζί με συμμαθητές του.

«Η μάνα μου κάνει την σαλάτα και ο πατέρας μου την ανακατώνει»

Όταν ο Βιτώρος τον ρωτάει το όνομα του απαντάει «Μάνωλος Καλομοίρης» και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα δίνει στον παρουσιαστή την απάντηση που είχε πει στην δασκάλα του όταν του ζήτησε να πει τι δουλειά κάνει ο πατέρας του και η μητέρα του.

«Η μάνα μου κάνει την σαλάτα και ο πατέρας μου την ανακατώνει» λέει χαμογελαστός και με όλη την αθωότητα της παιδικής ηλικίας του ο άνθρωπος που εκτέλεσε τον δολοφόνο του πατέρα του Γιώργο Ξυλούρη.

Η ατάκα του προκαλεί γενική ευθυμία στο στούντιο, οι συμμαθητές του γελάνε και ο Βιτώρος συνεχίζει ρωτώντας τον μικρό Μανώλη: «Και τι σου είπε η δασκάλα σου;»

«Μπράβο» λέει ο μικρός ενώ ο πατέρας του Λευτέρης Καλομοίρης τον παρακολουθεί χαμογελαστός, τότε που τον έβλεπε να μεγαλώνει μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο.

Το βίντεο κλείνει με τον Βιτώρο να ρωτάει τον Μανώλη αν πρέπει ένας άντρας να βοηθάει την γυναίκα του και τον πιτσιρικά να γνέφει καταφατικά, την περίοδο που όλα στην ζωή του ήταν όμορφα.

Δύο δεκαετίες μετά, είναι ξανά στην τηλεόραση, πρωταγωνιστής αυτή την φορά σε μια αιματοβαμμένη ιστορία, έχοντας χάσει τον πατέρα του.

Αυτόν που του χαμογελούσε σε εκείνη την εκπομπή η οποία φέρνει πίσω άλλες θύμησες από την ζωή του νεαρού άνδρα που έχασε τον άγγελο του σε ένα βράδυ που τα Ανώγεια δεν θα ξεχάσουν ποτέ. 

Πηγή: protothema

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...