Διευθυντής Πνευμονολογικής Βενιζελείου: Διπλάσια ποσοστά εμφάνισης φυματίωσης σε καπνιστές

Τα συμφέροντα των καπνικών εταιριών ήταν πίσω από τις μελέτες που ήθελαν τους καπνιστές να είναι λιγότερο ευάλωτοι στον κορωνοϊό υποστήριξε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου νοσοκομείου Γιώργος Μελέτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο κ Μελέτης υποστήριξε πως μεταξύ των εκείνων που υπογράφουν τη συγκεκριμένη μελέτη είναι άτομο που συνεργάζεται με μεγάλη εταιρία καπνικών προϊόντων. Όπως είπε η συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν επιστημονικά αποδείξιμη.

«Η συγκεκριμένη μελέτη που δεν ήταν επιστημονικά αποδείξιμη προσπαθούσε να παρουσιάσει το κάπνισμα ως ασπίδα απέναντι στον κορωνοϊό. Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας άφησε αιχμές για τη συγκεκριμένη εργασία. Ένας από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης ήταν εργαζόμενος εταιρίας καπνικών προϊόντων και με τον τρόπο αυτό ήθελαν να στρέψουν και πάλι τον κόσμο στα καπνικά προϊόντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μελέτης, προσθέτοντας πως αυτό είναι μεγάλο ψέμα όταν είναι γνωστό πως το κάπνισμα ανοίγει την πύλη εισόδου του πνεύμονα σε ιούς.

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου υποστήριξε πως τα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος στην Κρήτη συμβαδίζουν με αυτά της υπόλοιπης χώρας όμως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τα ποσοστά εκείνουν που αν και διακόπτουν το κάπνισμα το αρχίζουν μετά από κάποιο διάστημα και πάλι.

Σύμφωνα με τον κ Μελέτη και την έρευνα που ο ίδιος κάνει για τη σχέση καπνίσματος και φυματίωσης, η εμφάνιση της νόσου έχει διπλάσια ποσοστά σε καπνιστές.

«Ακόμα και στη φυματίωση βλέπουμε πως τα ποσοστά εμφάνισης είναι διπλάσια σε καπνιστές σε σχέση με μη καπνιστές ενώ είναι αυξημένα τα ποσοστά εμφάνισης ακόμα και σε παθητικούς καπνιστές.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μελέτης.

CRETA24.GR

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ