Επιστήμονες προς ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα

Petite Perle 300×250

Ανοιχτή επιστολή 239 επιστημόνων από 32 χώρες προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες για τους τρόπους προφύλαξης 

Ανησυχητικά στοιχεία για τον τρόπο εξάπλωσης του κορωνοϊού διατυπώνουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, με ανοιχτή επιστολή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο κορωνοϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους.

Η επιστολή, αναφέρουν οι New York Times, θα δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα. Σε αυτή, οι επιστήμονες καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης των ανθρώπων έναντι του κορωνοϊού.

«Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Επιφυλάξεις του ΠΟΥ για τα στοιχεία

Κατά τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον Covid 19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΠΟΥ, στις 29 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες που παράγουν εκνεφώματα ή σταγονίδια μικρότερα των 5 microns (σ.σ. 1 micron ισούται με το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά.

πηγή: https://www.protothema.gr/

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ