Αναφορά Λογιάδη για τις εμπορικές-τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου

Petite Perle 300×250

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες τους Υπουργούς  Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Βρούτση, και Χάρη Θεοχάρη αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε επιστολή του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ).

Ως εμπορικές κι όχι ως τουριστικές χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που εδράζονται εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Το ΣΕΕΜΠ με επιστολή του αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό το παράδοξο και την υπαγωγή τους, στο υπουργείο Οικονομικών αντί στο υπουργείο Τουρισμού.

Επίσης θίγουν πολλά ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο με κρατική μέριμνα.

Οι ίδιοι θέτουν θέμα επιβίωσης και ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η επιστολή του ΣΕΕΜΠ

"Θέμα: Εποχιακές Μικρομεσαίες (Τουριστικές) Επιχειρήσεις 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που είστε δίπλα μας σε αυτή τη πολύ δύσκολη στιγμή. Ελπίζουμε στη βοήθεια σας και στην πίεση που μπορείτε να ασκήσετε στην κυβέρνηση. Οι ΜμΕ όπως εμείς αποτελούν τον κορμό της οικονομίας της χώρας πόσο μάλλον αυτές του τουρισμού που επιπλέον αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων που έρχονται σε επαφή με της επισκέπτες της χώρας μας, προβάλλοντας την κουλτούρα της, δημιουργώντας προσωπικούς δεσμούς μαζί τους, μετατρέποντας τους σε επαναλαμβανομένους επισκέπτες.

Ως ΣΕΕΜΠ εκπροσωπούμε μια πληθώρα επιχειρήσεων οι οποίες εδράζονται εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Αποτελούν διαφορετικά είδη επιχειρήσεων όμως όλες έχουν ένα κοινό. Το target group στο οποίο απευθύνονται είναι επισκέπτες του νησιού που σε ποσοστό 90% προέρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή στους τουρίστες μας. Όπως αντιλαμβάνεστε ο κύκλος εργασιών μας είναι από Μάρτιο έως και Οκτώβριο.

Ανήκουμε λοιπόν σε μια κατηγορία επιχειρηματιών που εδράζονται σε μια καθαρά τουριστική περιοχή, που λειτουργεί καθαρά εποχιακά και με το σύνολο του το αγοραστικό μας κοινού να αποτελείται από επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό. Κατά παράδοξο όμως τρόπο δεν συμπεριλαμβανόμαστε στις τουριστικές επιχειρήσεις μετα το ν. 4276/2014 (Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις). Στα πλαίσια της τότε απλούστευσης βρεθήκαμε να αποτελούμε μέρος των λοιπών εμπορικών επιχειρήσεων και να υπαγόμαστε ξαφνικά αντί στο υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Οι συνέπειες αυτού του νόμου πολλές και διάφορες, αλλά την δεδομένη στιγμή μας αφορούν αυτές που καθορίζουν αν και κατά ποσό περιλαμβανόμαστε ή όχι στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία μας έσοδα ήταν οι εισπράξεις του Οκτωβρίου του 2019. Όλοι μας όπως κάθε χρόνο καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε άψογοι στις υποχρεώσεις μας μέχρι αρχές Μαρτίου. Είμασταν ήδη έτοιμοι να υποδεχτούμε τις πρώτες αφίξεις όταν ανακοινώθηκε η καραντίνα. Και οι τελευταίες οικονομίες των περισσοτέρων έχουν πια εξανεμιστεί.

Πλέον το θέμα που τίθεται είναι αυτό της επιβίωσης. Έχουμε κάνει κρούσεις προς την κεντρική διοίκηση, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. 

Οι επιχειρήσεις μας από τις 11/5/2020 θεωρούνται ανοιχτές. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, όπως μπορέσατε να δείτε και ο ίδιος κατά την περιοδεία σας στην περιοχή μας. 

Το νησί μας συνδέθηκε αεροπορικώς με χώρες του εξωτερικού από 1η Ιουλίου όμως οι εξελίξεις δείχνουν ότι δύσκολα θα δούμε πραγματικά θετικές εξελίξεις πριν τα μέσα του Ιουλίου.

Πως λοιπόν θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες διαβίωσης και πως θα ανταπεξέλθουμε στα έξοδα συντήρησης των επιχειρήσεων μας και επιβίωσης μας κατά τη χειμερινή περίοδο αφού η σεζόν θα έχει συρρικνωθεί κατά 2/3;  

Καμία περίπτωση δεν υπάρχει να ανταπεξέλθουμε αν δεν λάβουμε βοήθεια και μάλιστα ουσιαστική. Η δανειοδότηση με απαίτηση δέσμευσης μετρητών ή ακίνητων ως εγγύησεις, ή η «επιχορήγηση» με τον όρο να έχουμε προσλάβει προσωπικό, εμείς που δεν προλάβαμε ούτε καν να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας, δεν ανταποκρίνονται ούτε στις ανάγκες μας, αλλά ούτε και στην πραγματικότητα.

Έχουμε λοιπόν προσπαθήσει να κωδικοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να προτείνουμε λύσεις εφικτές σε θέματα που άπτονται της επιβίωσης μας ως εξής:

  1. Καταρχήν ζητάμε να συνεχιστεί η παροχή του βοηθήματος των 534 ευρώ στους ήδη επιλέξιμους επαγγελματίες, εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. 
  2. Ζητάμε να δημιουργηθούν εξιδεικευμένα  χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας.  Όσον αφορά την δυσκολία στην διάκριση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες εμπορικές. Υπάρχει λύση.

Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77 .

Επίσης μπορεί να ελεγχθεί η εποχικότητα μιας επιχείρησης μέσω του «Εργάνη» και του «ΕΦΚΑ», ανάλογα με το πότε προσλαμβάνει και πότε απολύει το προσωπικό της.

  1. Αναστολή αποπληρωμής των επιταγών Ιουλίου και του Αυγούστου ιδιαιτερα που αποτελούν ιδιαιτερο προβλημα λόγω της συσσώρευσης που έχει προκύψει εξαιτίας της μετακύλισης των επιταγών Απριλίου – Μαΐου για την ίδια χρονική περίοδο.

Ζητάμε την υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησης τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης ή  σχεδόν άτοκης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή τους προκειμένου να καλυφθούν και οι προμηθευτές μας.

  1. Ζητάμε την επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων έως το καλοκαίρι του 2021. Δεν περιλαμβάνονται στην αναστολή. Το ΤΕΠΙΧ θεωρείται ότι καλύπτει αυτό το κενό, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο με εγγυήσεις κι όχι για επιδότηση για το οποίο δεν θεωρούμαστε επιλέξιμοι.
  2. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολή, έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
  3. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας.
  4. Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια, με πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τον 2/2020, δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου). Μέχρι τώρα επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό – Στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν προλάβαμε να κάνουμε τις προσλήψεις της τουριστικής περιόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις – Και όσες έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους για την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. 
  5. Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.
  6.  Όπου λήγει η μισθωτική σχέση περίοδο χάριτος για την παράδοση του μισθίου.
  7.  Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.
  8.  Όσον αφορά στα ενοίκια, ο Υπολογισμός των μισθωμάτων γίνεται τόσο χρόνια ανάλογα με τον τζίρο της κάθε περιοχής 🡪 αναπροσαρμογή τους για την περίοδο κρίσης που διανύουμε σε τιμές μισθώματος αποθήκης περίπου 3ευρω / τμ.)
  9.  Συνέχιση της καταβολής του 60% των μισθωμάτων αν και είναι κι αυτό πολύ δύσκολο για πολλούς  αφού έχουμε μηδενικά έσοδα. 

Κύριε Πρόεδρε ανήκουμε σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στην περίοδο των μνημονίων και άντεξαν. Ανήκουμε σε αυτούς που τόσα χρόνια ανεβάζουν το ΑΕΠ της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ ξανά και ξανά. Βάλαμε πλάτη και στην υγειονομική κρίση. Δεν μας αξίζει να μας αγνοούν είτε ηθελημένα, είτε λόγω της κακής προϋπάρχουσας νομοθέτησης και μας καταδικάζουν σε εξαθλίωση. Δεν είναι δική μας ευθύνη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Χρειαζόμαστε βοήθεια. 

Όσα σας παρουσιάζουμε δεν είναι μόνο προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Δεν είμαστε η εξαίρεση. Στην ίδια κατάσταση με εμάς προφανώς βρίσκονται συνάδελφοι ανά την Ελλάδα, οι βιοτέχνες και οι χονδρέμποροι τουριστικών ειδών, όπως και το προσωπικό μας. 

Οι ΜμΕ επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον του τουρισμού και σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες συνανθρώπων μας εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Η επερχόμενή οικονομική εξαθλίωση τους θα φέρει ένα ρήγμα στην κοινωνική συνοχή που σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση πολλών από αυτές, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, επάνω στη συνοριακή γραμμή, δύναται να αποτελέσει και παράγοντα αύξησης του εθνικού κινδύνου που ήδη ενυπάρχει στην περιοχή. Τα σύνορα χρειάζονται σταθερή οικονομία και κατοίκους σε ετοιμότητα.

Ελπίζουμε στην με κάθε τρόπο βοήθεια σας"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ