Μαγιορκίνης: Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου-Ενδεχόμενο μάσκας και έξω

Petite Perle 300×250

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίου διαστήματος συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού ηπιότερο του πρώτου, εκτίμησε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA", ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

"Βιώνουμε δεύτερο κύμα κοροναϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη" σημείωσε. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι "το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρόν αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες".

Και νέα μέτρα ενόψει

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επανεξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, συμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ορατό είναι το ενδεχόμενο λήψεις και νέων μέτρων που, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, αλλά και γενικευμένη χρήση μάσκας: "Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους" είπε.

Ακόμα, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενος κάποιας "επιδιορθωτικής κίνησης στην Αττική" όπως "καλύτερη επιτήρηση των μέτρων", λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα. "Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του" εξήγησε.

Η σχολική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα στις 7 Σεπτεμβρίου

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε πώς κατά 90% θα γίνει κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου: "Αν παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου. Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου" ανέφερε.

ΠΗΓΗ THETOC

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ