Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία

Petite Perle 300×250

Σαφής είναι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, Σάββατο στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. 

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως από τα 841 νέα κρούσματα, στην Αττική καταγράφηκαν 290 και στη Θεσσαλονίκη 197.

«Η ένταση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού ενισχύεται. Στην Ευρώπη η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται», συνέχισε.

Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε επιθετική τάση του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ και στην Αττική υπάρχει αύξηση 40% σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχης σαφής επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας με Καστοριά και Κοζάνη και παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν ΙωάννιναΛάρισα και Σέρρες.

Οι ηλικίες 19 – 40 ετών μολύνονται πολύ πιο εύκολα σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Αναφερόμενους στο εμβόλιο της γρίπης είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα από 2,3 εκατ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εκατ. εμβόλια.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις τις βραδινές ώρες

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως υπάρχει έξαρση της πανδημίας και στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Πρέπει να υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων».

Υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές που θα ισχύουν από αύριο, Σάββατο.

Αναφερόμενος στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως στις 05:00, είπε πως για την μετακίνηση των εργαζομένων τη νύχτα:

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

Σημειώνεται πως επιτρέπεται η μετακίνηση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μάσκες στα σχολεία

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία, όχι όμως και στη γυμναστική.

Το μέτρο αφορά τις επιβαρυμένες περιοχές.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο, οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.

Κέντρα διασκέδασης και μπαρ

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Πού μειώνεται το επίπεδο συναγερμού

Παράλληλα, αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας για τον κορωνοϊό με ισχύ από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο φυπουργός.

Όπως είπε, από σήμερα Παρασκευή η Καστοριά περνά σε «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου, όπου ήδη βρίσκεται η Κοζάνη.

Από τη Δευτέρα, στο «κίτρινο» επίπεδο περνούν από το «πράσινο», δηλαδή αναβαθμίζονται σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων οι: Άρτα, Έβρος, Ηλία, Θεσπρωτία και Σκιάθος.

Από Δευτέρα, από το «πορτοκαλί» επίπεδο στο «κίτρινο» περνούν οι: Αχαΐα, Ηράκλειο, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Μυτιλήνη, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού.

Ακόμη, από το «κίτρινο» επίπεδο στο «πράσινο» περνούν: Γρεβενά, Λακωνία, Πάρος.

Συνολικά, από τη Δευτέρα στο «πράσινο» επίπεδο περιλαμβάνονται 25 περιοχές της χώρας, στο «κίτρινο» επίπεδο 34 περιοχές, στο «Πορτοκαλί» 14 περιοχές και στο «κόκκινο» δύο περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική ανήκει στο πορτοκαλί επίπεδο και για το Λεκανοπέδιο ισχύουν τα νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:30 έως 05:00.

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη για τα νησιά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες από το σύνολο της Περιφέρειας που ανήκουν.

πηγή: cnn.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ