Κρουσώνας: Σε προληπτική καραντίνα μαθητής

Petite Perle 300×250

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που νοσήσει συγγενικό πρόσωπο

Άλλη μια περίπτωση προληπτική καραντίνας έχουμε αυτές τις ημέρες στο Μαλεβίζι, αυτή τη φορά στον Κρουσώνα.

Μαθητής έχει τεθεί σε αυτή την κατάσταση καθώς έχει νοσήσει συγγενικό του πρόσωπο κι όχι το ίδιο το παιδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για μαθητή που φοιτά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνα.

Η διευθύντρια  ενημερώθηκε την Κυριακή για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε, στο σχολείο έγινε  ενδελεχής καθαρισμός από τις καθαρίστριες του σχολείου και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά.  

 Μέχρι στιγμής στο Μαλεβίζι δεν έχει κλείσει κανένα τμήμα ή σχολείο εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί και καμία περίπτωση ενδοσχολικής λοίμωξης.

Μαθητές- λίγοι στο σύνολό τους – έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα 14 ημέρων που είτε είναι σε εξέλιξη είτε ήδη έχει ολοκληρωθεί.

 Σε όλα τα περιστατικά  οι οικογένειες  ειδοποίησαν τους  διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές. Κατόπιν των οδηγιών που έλαβαν έγινε επίσης ενημέρωση στους  γονείς των τμημάτων.  Ακολούθησε επίσης καθαρισμός ή και  απολύμανση στις αίθουσες.

Όπως είναι  αναμενόμενο οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις αναστατώνονται  και προσπαθούσαν να μάθουν τι ορίζουν τα πρωτόκολλα, τι συμβαίνει με τις απολυμάνσεις, και γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία.

 Η «Φωνή του Μαλεβιζίου» επικοινώνησε με τον   Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλη  Λουμπούνη, και τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλη Μπελαδάκη για το τι ορίζουν τα πρωτόκολλα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα τμήματα των σχολείων κλείνουν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα στην τάξη σε μαθητή ή σε εκπαιδευτικό. Για να κλείσει σχολική μονάδα τα κρούσματα πρέπει να είναι τρία.

Στις περιπτώσεις που νοσήσει συγγενικό πρόσωπο τα τμήματα ή τα σχολεία δεν κλείνουν.

Τα πρωτόκολλα ορίζουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και για τα στάδια της ενημέρωσης που πρέπει να ακολουθηθούν από τη στιγμή που ο διευθυντής ενημερωθεί για θετικό κρούσμα σε συγγενικό πρόσωπο.

Εκτός από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημέρωση γίνεται στον ΕΟΔΥ ή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Οι δυο τελευταίοι φορείς δίνουν οδηγίες  για τον χειρισμό των περιστατικών αναλόγως την περίπτωση.

Αν ο μαθητής δεν νοσήσει μετά την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα επιστρέφει στο σχολείο. Είναι αυτονόητο ότι η ενημέρωση γίνεται για να υπάρχει παρακολούθηση της υγείας των συμμαθητών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων για covid-19.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο,  η ιχνηλάτιση  αφορά δυο εικοσιτετράωρα πίσω, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Λουμπούνη.

Όσον αφορά στις απολυμάνσεις αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων  και το Δήμο.

Ο ενδελεχής καθαρισμός  μπορεί να γίνει από τις καθαρίστριες, και θεωρείται επαρκής.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που ζητείται απολύμανση από το Δήμο αλλά αυτό  γίνεται για ψυχολογικούς λόγους.

Όσον αφορά  επίσης στη διαδικασία για το εάν κλείσει  κάποιο σχολείο ή ανασταλεί η λειτουργία τμήματος  την απόφαση την λαμβάνουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, με βάσει τις οδηγίες που  δίνονται είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από τη Διεύθυνση δημόσιας Υγείας, σημείωσε ο κ. Μπελαδάκης.

Στις περιπτώσεις που τα παιδιά τίθενται σε προληπτικές καραντίνες, όπως προαναφέρθηκε, το σχολείο δεν κλείνει, ενώ στους μαθητές δικαιολογούνται όλες οι απουσίες .

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ