Οι επικεφαλής της ομάδας του ΑΠΘ που δημιούργησαν την ολοπρόσωπη μάσκα

Petite Perle 300×250

Παρουσίαση της συσκευής και των χαρακτηριστικών της

Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συσκευή, αυτή, είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Οι δύο καθηγητές του ΑΠΘ παρουσίασαν την πρωτοπόρο συσκευή στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι». «Σκεφτήκαμε ότι θα θέλαμε να σταματήσει αυτή η παθητική προστασία και άμυνα απέναντι στον κορονοϊό και να προσπαθήσουμε με κάποιο τρόπο να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να τον πολεμήσουμε», είπε ο Π. Γκιβίσης, εξηγώντας πως «το πρωτοποριακό είναι ότι αποστειρώνει τον εισπνεόμενο και εμπνεόμενο αέρα και έτσι πέρα από το ότι ο χρήστης, που θα μπει μέσα στον θάλαμο που είναι με ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο, αυτό θα του δώσει μια ασφάλεια»

Η αναπνευστική συσκευή φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ο κ. Αντωνόπουλος παρουσιάζοντας τη συσκευή ανέφερε ότι «η μάσκα είναι μια κοινή μάσκα snorkeling, σαν αυτές για να βλέπουμε τον βυθό, η διαφορά της είναι ότι έχει ιατρική σιλικόνη, ώστε να είναι φιλική προς το δέρμα και το πρόσωπο», προσθέτοντας ότι ο η ποσότητα του αέρα ρυθμίζεται καθώς, «έχει ένα ανεμιστηράκι, το οποίο ρυθμίζει την εισπνοή και την εκπνοή. Κουμπώνει η μάσκα επάνω στη συσκευή και ο αέρας που έρχεται μέσα, περνάει από ένα πρώτο θάλαμο με υπεριώδης ακτινοβολία, που διασπά το DNA των μικροοργανισμών, φιλτράρεται με ενεργό άνθρακα και έρχεται στο πρόσωπο, εισπνέουμε κανονικά», ακολούθως αποστειρώνεται και εκπνεόμενος αέρας και επιστρέφει καθαρός στο περιβάλλον.

Αναφορικά με την παραγωγή της συσκευής ο κ. Γκιβίσης δήλωσε ότι «έπαιξε πολύ ουσιαστικό ρόλο ο ιδιωτικός τομές και ηεταιρία Biotics. Επειδή πρέπει να βγει αυτή η μάσκα γρήγορα η εταιρία Biotics συνεργάζεται με την εταιρία Σαμαράς, η οποία είναι πολλή εξειδικευμένη στα ιατρικά δεδομένα, γιατί παράγει εξειδικευμένα μηχανήματα για τα ιατρικά αέρια. Η σύμπραξη αυτών των δύο ιδιωτικών φορέων θα μας βοηθήσει, ώστε η παραγωγή της μάσκας να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πηγή: ert.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ