Μείωση ή κατάργηση της δήλωσης ηλεκτρονικών δαπανών στο ύψος του 30% των εισοδημάτων

Petite Perle 300×250

Μπορεί οι ηλεκτρονικές παραγγελίες και αγορές να πήραν «φωτιά» αυτούς τους μήνες της πανδημίας, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την «τρύπα» στην κατανάλωση με φυσική παρουσία και κάπως έτσι φαίνεται ότι «κλειδώνει»- τουλάχιστον για φέτος- η μείωση ή κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης ηλεκτρονικών δαπανών στο ύψος του 30% των εισοδημάτων.

Εδώ και εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο, που «διαβάζει» κάθε ημέρα τα στοιχεία από τις τράπεζες, που αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είχε αντιληφθεί ότι αν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις πρέπει να φανούν ηλεκτρονικές δαπάνες στο 30% των εισοδημάτων του 2020, τότε χιλιάδες νοικοκυριά θα πιαστούν στη «φάκα» και θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επειδή απλώς δεν μπόρεσαν να καταναλώσουν στη διάρκεια της πανδημίας. Το μέτρο θεσμοθετήθηκε, άλλωστε, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, με στόχο να περιοριστεί η μικρομεσαία φοροδιαφυγή και όχι να τιμωρηθούν οι φορολογούμενοι.

Σε επίσημες δηλώσεις τους, τόσο ο Χ. Σταϊκούρας, όσο ο Θ. Σκυλακάκης και ο Α. Βεσυρόπουλος, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους φορολογούμενους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αδικηθεί κανείς κι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Τα επίσημα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές δαπάνες, τα οποία σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τα περσινά εισοδήματα και τους υπόλοιπους δείκτες που «φωτογραφίζουν» την κατανάλωση, θα «κλειδώσουν» το «πάγωμα» του μέτρου. Και τα στοιχεία αυτά ήρθαν.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο α' 6μηνο του 2020 (καλύπτουν δηλαδή και το πρώτο lockdown) είναι λίαν αποκαλυπτικά.

Τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄ εξάμηνο 2020 μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 531,9 εκατ παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1%. Η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε, όμως, στα 30,5 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 13%

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.671 ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 14%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.794 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε σε 988 ευρώ.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 57 ευρώ. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 59 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 13% ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε 47 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν μείωση της κατανάλωσης κι αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, δηλαδή την αποταμίευση (περίπου 15,5 δισ στο 11μηνο του 2020), την πτώση των λιανικών πωλήσεων πλην τροφίμων και τη μείωση των εισοδημάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και την έρευνα της ΓΣΕΕ, τότε γίνεται σαφές ότι αν δεν «παγώσει» για φέτος, το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές δαπάνες θα λειτουργήσει ως παγίδα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ