Κρήτη: Ανοίγουν από Δευτέρα νέες εμβολιαστικές γραμμές

Petite Perle 300×250

Tην ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου έρχεται και το άνοιγμα 12 επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κρήτη.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αφορούν τα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Χανίων, Νέας Αλικαρνασσού (στην 2η ΤΟΜΥ Ηρακλείου), στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, καθώς και στο Περιφερειακό του Ταυρωνίτη στα Χανιά.

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για την επιπλέον ένταξη εμβολιαστικών γραμμών (απ' τις 42 που θα συμπληρωθούν με την προσθήκη και των 12 νέων), σημειώνοντας πως σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει σχεδιασμός για την ενεργοποίηση συνολικά 73 εμβολιαστικών γραμμών,"Είναι σε ετοιμότητα, μπορούν να ανοίξουν και σήμερα" είπε διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, μολαταύτα όλα καθορίζονται από τον κεντρικό προγραματισμό.

Για την ενδοχώρα της Κρήτης, όπου γίνεται πολύς λόγος, η κα Μπορμπουδάκη σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή το Πολυδύναμο στο Τυμπάκι. "Ωστόσο, αυτό δεν καθορίζεται από εμάς, αλλά από την Κεντρική Επιτροπή" διευκρίνισε. "Και αυτό έχει να κάνει και με τη διάθεση των εμβολίων αλλά και με τον προγραμματισμό όπως έχει γίνει κεντρικά".

Απ' την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει τονιστεί ότι είναι αναγκαίο – για να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα του πληθυσμού – να ανοίξουν τις επόμενες μέρες και τις υπόλοιπες δομές που θα καλύψουν την ενδοχώρα. "Έχει μία δυναμική όλο αυτό και θα πρέπει. Και θα πρέπει να έχουμε κατανόηση ως πολίτες. Είναι μία διαχείριση που είναι πρωτόγνωρη" σχολίασε η κα Μπορμπουδάκη. "Προσπαθούμε πολύ γρήγορα να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό και ο στόχος είναι: Ξεκινάμε από περιοχές όπου έχουμε αυξημένο αριθμό πληθυσμού και σταδιακά προχωράμε στην ενδοχώρα. Όλα τα εμβολιαστικά Κέντρα που έχουμε ετοιμάσει στην Κρήτη, είναι οργανωμένα, είναι στελεχωμένα, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Περιμένουμε κι εμείς τις σχετικές οδηγίες για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς κι εκεί".

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ τοποθέτησε χρονικά την ένταξη κι άλλων εμβολιαστικών κέντρων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές . "Εάν τηρηθούν οι συμφωνίες με τις εταιρείες που έχουν γίνει από το Υπουργείο και ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, τον επόμενο μήνα, τον Μάρτη και τον Απρίλη, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό εμβολίων για τη χώρα μας. Οπότε, αναμένουμε τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, να έχουμε πιθανότατα την ενεργοποίηση όλων των εμβολιαστικών γραμμών στην Κρήτη".

Η πρωτιά του Ηρακλείου

Στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αγγίζει το 90%. "Όντως, οι γιατροί, οι υγειονομικοί της Κρήτης  έχουν την πρωτιά στην χώρα. Αναμένουμε να το δούμε και στους νοσηλευτές μας και στο λοιπό προσωπικό" δήλωσε η κα Μπορμπουδάκη, υπογραμμίζοντας πως "το στοίχημα δεν είναι να είμαστε πρώτοι και να το λέμε, αλλά να είμαστε πρώτοι για να πετύχουμε πολύ νωρίς την ανοσία στον πληθυσμό, στην Κρήτη μας, και να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να είμαστε έτοιμοι και για την τουριστική περίοδο" .Το Ηράκλειο βρίσκεται στην έκτη θέση πανελλαδικά, σε συνολικό αριθμό εμβολιασμού, όλου του πληθυσμού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων βρίσκεται στην 12η θέση, στην 19 η ΠΕ Λασιθίου και στην 40η η ΠΕ Ρεθύμνης. "Έχουμε παρατηρήσει από την αρχή ότι ο νομός Ρεθύμνου έχει ένα χαμηλότερο ποσοστό, ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι είναι ανθρώπινο: μπορεί να υπάρχουν ακόμα προβληματισμοί και ερωτήματα για τα εμβόλια. Οι υγειονομικοί μας κι εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε απαντήσεις" υποστήριξε η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας, λέγοντας πως "μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε επίπεδο δόσεων και αριθμού εμβολίων". Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 23.183 άτομα: 19.467 έχουν κάνει την πρώτη δόση και 3.716 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ