ΥΠΟΙΚ: Απλώνει δίχτυ προστασίας σε τράπεζες και μαξιλάρι ρευστότητας

Petite Perle 300×250

Η προσοχή της κυβέρνησης, εστιάζεται αυτή την στιγμή στον βασικό στόχο που είναι να παραμείνουν όρθιοι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Όμως δεν παραμελούν ένα δευτερεύοντα, αλλά πολύ σημαντικό στόχο, που ο προάσπιση τραπεζών και ρευστότητας

Όρθιες τράπεζες και μισογεμάτο το οπλοστάσιο με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (μαξιλάρι ρευστότητας), θέλει να έχει στο τέλος της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες.

Το ζητούμενο βέβαια επί του παρόντος είναι να παραμείνουν όρθιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αλλά όπως σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «θα πρέπει να δούμε με προσοχή και μάλιστα μεγάλη και την επόμενη ημέρα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει βλέποντας το σήμερα, να αγνοούμε το αύριο».

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τον Ηρακλή 2 για τιτλοποιήσεις δανείων, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει απτά αποτελέσματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, έστω και αν δεν επιλύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, στο σύνολό του.

Παράλληλα έστω και αν δεν ξετρελαίνονται στο υπουργείο Οικονομικών με την ιδέα της bad bank, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν έχουν αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη, που άλλωστε αποτελεί και τον διακαή πόθο του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Φράζουν τον δρόμο σε νέα «κόκκινα» δάνεια

Αυτό βέβαια αφορά το ήδη υπάρχον προβληματικό χαρτοφυλάκιο. Βέβαια μεγάλη απειλή αποτελεί και μία ενδεχόμενη νέα γενιά κόκκινων δανείων, αυτών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Τράπεζεςκυβέρνηση και δανειστές ο καθένας από την πλευρά του, προσπαθούν να υψώσουν αναχώματα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα όπλα σε αυτή την μάχη είναι:

  • Επιδότηση δανείων νοικοκυριών (Γέφυρα 1) και επιχειρήσεων (Γέφυρα 2) που είναι ενήμερα ή ρυθμισμένα, αλλά οι κάτοχοί τους έχουν πληγεί από την πανδημία. Όπως εκτιμάται ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών θα μπορέσει να αποφύγει να δει το δάνειό του να «κοκκινίζει», εξαιτίας των δύο αυτών παρεμβάσεων.
  • Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους που συνειδητά είναι κακοπληρωτές, ότι ο χρόνος ασυλίας φτάνει στο τέλος της. Ήδη το νέο πτωχευτικό είναι έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, για τις μεν επιχειρήσεις την 1η Μαρτίου, τα δε φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου. Πλέον όποιος δεν μπορεί να πληρώσει θα έχει ένα εργαλείο στα χέρια του, που θα το δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, είτε θα το κρατήσει στο σπίτι του με ένα είδος ενοικίου. Όμως και τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν ένα κλίμα, που βάζει εμπόδια στο να συνεχίζουν κάποιοι να μην πληρώσουν και να μην υπάρχουν συνέπειες.
  • Οι πλειστηριασμοί είναι ένα ύστατο μέτρο, αναγκαίο όμως σε κάποιες περιπτώσεις. Ο μηχανισμός προστασίας πρώτης κατοικία βρίσκεται προς το τέλος του, και παραμένει εξαιτίας της πανδημίας. Όλοι έχουν καταλήξει πως πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο, που δεν λύνει αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Η όποια προστασία θα παρέχεται με άλλο εργαλεία, πιο αποτελεσματικά και πιο ορθόδοξα.

Ασπίδα προστασίας στο «μαξιλάρι»

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο μέτωπο των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και κάνουν λογαριασμούς. Η ανάπτυξη δεν θα είναι αυτό που αναμενόταν, το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο των προβλέψεων, κάτι που σημαίνει ότι από κάπου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα κενά και τα προγράμματα στήριξης. Από τις αγορές το ελληνικό δημόσιο εκτιμούσε ότι θα σηκώσει περί τα 12 δις. Είναι πιθανό να σηκώσει περισσότερα, αλλά και αυτά έχουν ένα όριο. Δεν μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα.

Κατά συνέπεια μέρος από το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα φαγωθεί, έστω και αν δεν θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών να τρώνε πολλά από τα έτοιμα. Και αυτό διότι το «μαξιλάρι» αποτελεί μία εγγύηση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στους δανειστές και τις αγορές και δεν θέλουν να το κάψουν αυτό το χαρτί. Ναι μεν είναι αναπόφευκτο να μειωθεί, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό και για αυτό άλλωστε οι παρεμβάσεις που γίνονται από την κυβέρνηση, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ