Βασίλης Σμπώκος: Ειδικό καθεστώς ελαιολάδου – 200 εκατομμύρια ευρώ στη νέα Κ.Α.Π. τώρα!

Petite Perle 300×250

Άρθρο του κυρίου Βασίλη Σμπώκου, Αγροτοκτηνοτρόφου συνδικαλιστή,
μέλος του Αγροτικού Τμήματος και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

"Τη χρονική αυτή περίοδο που διανύουμε, ετοιμάζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ο Εθνικός φάκελος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(Κ.Α.Π.)2022-2027.
Η Χώρα μας,καλείται να διαµορφώσει τις προτάσεις της για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ,καθώς θα πρέπει να παραδώσει τον τελικό της φάκελο µέχρι τέλος του έτους που διανύουμε.
Θέµατα οπως η Περιφερειοποίηση των επιλέξιμων εκτάσεων και ο εκ νέου καθορισμός της επιδότησης ανά στρέμμα, τα ιστορικά δικαιώματα και η εσωτερική σύγκλιση,τα νέα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης,η αναδιανεµητική ενίσχυση,ο ορισμός του πραγματικού αγρότη,η ενεργοποίηση των βοσκοτοπικών εκτάσεων μόνο με ζωϊκό κεφάλαιο και πολλά άλλα,θα πρέπει να ξεκαθαριστούν σύντοµα.
Επίσης καλείται η Χώρα µας,να φροντίσει για την οµαλή µετάβαση στη νέα Κ.Α.Π., µε βάση τους κανονισµούς για τη µεταβατική περίοδο 2021-2022 που θα µπουν σε εφαρµογή από τον ερχόµενο ∆εκέµβριο.
Η µεταβατική αυτή Κ.Α.Π. θα λειτουργήσει µε τους ισχύοντες κανονισµούς,με ορισµένες προσαρµογές.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία για τα τόσο σοβαρά ζητήματα του Πρωτογενούς τομέα της Πατρίδας μας,δυστυχώς ο Κρητικός Αγροτοκτηνοτρόφος απουσιάζει από τα τραπέζια των συζητήσεων και πολύ περισσότερο με τις προτάσεις του,από τη διαμόρφωση των αποφάσεων που θα παρθούν για την πορεία του,τα επόμενα 6-7 χρόνια.
Σε προηγούμενο άρθρο μου,είχα αναδείξει την αδικία που συντελέστηκε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της Κ.Α.Π.(2015-2022) σε βάρος των κατόχων δενδρώδη καλλιεργειών και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών της Πατρίδας μας και τόνιζα οτι αυτό έπρεπε να διορθωθεί στην νέα Προγραμματική Περίοδο(2022-2027).
Πρότεινα να συσταθεί μία επιτροπή διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης με επικεφαλής τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Πρωτογενούς τομέα της Κρήτης(συνεταιριστές,συνδικαλιστές,τεχνικούς συμβούλους).
Η επιτροπή αυτή θα αναδύκνειε το ζήτημα της αδικίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και λοιπών κατόχων στρεμμάτων δενδρώδη καλλιεργειών και παράλληλα θα επεξεργαζόταν και θα διαμόρφωνε τις προτάσεις της για τη νέα Κ.Α.Π. γενικότερα,με γνώμονα τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων παραγωγών της Κρήτης.
Παρά τις προσπάθειες και τις οχλήσεις μου όλο το τελευταίο διάστημα,δεν κατέστη δυνατόν να συσταθεί η επιτροπή αυτή.
Δε βοήθησε βέβαια και η γενικότερη κατάσταση με τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης και συνεύρεσης λογω της πανδημίας.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη,υπήρξε η πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ηρακλείου  για τα αγροτικά θέματα  Γιώργο  Σισαμάκη,να προσκαλέσει σε σύσκεψη στη Λότζια όλους τους αρμόδιους φορείς,λίγες ημέρες πριν το δεύτερο λοκ ντάουν,αλλά τα μέτρα περιορισμού
ματαίωσαν το εγχείρημα αυτό.
Θέλω να σταθώ μόνο στο θέμα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών στη νέα Κ.Α.Π.,την οποία θεωρώ αναγκαία,σε ένα πλαίσιο ευρύτατου ανταγωνισμού σε Παγκόσμιο επίπεδο,για ένα προϊόν όπως το ελαιόλαδο, που έχει χαρακτηριστεί και Εθνικό.
Προτείνω και δημοσιοποιώ μέσω αυτού του άρθρου και θεωρώ οτι αυτό θα είναι και μία κορυφαία θεσμική παρέμβαση για την νέα Κ.Α.Π.,τη θέσπιση Ειδικού Καθεστώτος Ελαιολάδου,ύψους 200.000.000€,από το σύνολο των 2 δις της Ενιαίας ενίσχυσης  που λαμβάνουν οι παραγωγοί της Χώρας μας σε ετήσια βάση.
Εδώ θέλω να αναφέρω,οτι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένο στη Χώρα μας,αντίστοιχο Ειδικό  Καθεστώς Βάμβακος ύψους 187.000.000 ευρώ,που λαμβάνουν οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί,επιπλέον της στρεμματικής τους ενίσχυσης.
Τα χρήματα του Ειδικού Καθεστώτος Ενίσχυσης Ελαιολάδου εφόσον αυτό αποφασιστεί,θα πηγαίνουν στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς με τη συνάρτηση των στρεμμάτων που καλλιεργούν μέσω του ΟΣΔΕ και το ελαιόλαδο που παράγουν ανά έτος.
Σήμερα υπάρχουν τα μέσα για να ελεχθεί αυτό,χωρίς να προκύψουν παθογένειες του παρελθόντος(πανογραψίματα κ.α.).
Αυτό θα καθιστούσε τη συγκεκριμένη ενίσχυση πιο δίκαιη,γιατί θα κατέληγε στις τσέπες των πραγματικών παραγωγών,που αγωνίζονται μεσα σε αντίξοες συνθήκες να παράξουν.
Το ποσό που αναλογεί ανά κιλό παραγώμενου ελαιολάδου,με βάσει τα στοιχεία της παραγωγής στη Χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια,υπολογίζω οτι θα είναι περίπου 70 λεπτά του ευρώ.
Οταν ο μέσος παραγωγός βγάζει 4-5 τόνους ελαιόλαδο,μιλάμε για μία έξτρα επιδότηση της τάξης των 3-3.500€,που ουσιαστικά είναι τα ετήσια έξοδα καλλιέργειας και με τα χρήματα αυτά θα βοηθηθεί να αυξήσει και την ποσότητα παραγωγής του και την ποιότητα αυτής.
Θέλω να πιστεύω,οτι δεν είναι ακόμα αργά και οτι θα υπάρξει αντίδραση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς την κατεύθυνση της άρσης της αδικίας που έχει συντελεστεί.
Η πρόταση που καταθέτω είναι μία ουσιαστική βάση διεκδίκησης και αποκατάστασης της αδικίας αυτής".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ