AstraZeneca: Kάνουμε ό,τι μπορούμε για παράδοση 40 εκατ. δόσεων εντός πρώτου τριμήνου

Η ΕΕ, η οποία έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στους εμβολιασμούς, παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

Η AstraZeneca προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ΕΕ, η οποία έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, το πρώην μέλος της, στους εμβολιασμούς, παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

«Είμαι απογοητευμένος επειδή η μικρότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού επηρέασε την ικανότητά μας να παραδώσουμε», είπε ο Σοριό. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραδώσουμε 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Σοριό πρόσθεσε ότι η AstraZeneca «αισιοδοξεί» ότι η παραγωγή της θα αυξηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο. Με βάση τη σύμβασή της με την ΕΕ θα πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Ιούνιο 180 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Όπως εξήγησε ο Σοριό, η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δόσεις από το «διεθνές» δίκτυό της, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για να καλύψει τις ποσότητες που είχε συμφωνήσει αρχικά με τους Ευρωπαίους.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του εργοστασίου της εταιρείας στην Ιταλία, Λορέντσο Βίτουμ, διαβεβαίωσε ότι η AstraZeneca θα παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη εντός του δεύτερου τριμήνου. Την Τρίτη, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο η φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις τις οποίες έχει συμφωνήσει με την ΕΕ. Την ίδια ημέρα ωστόσο η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου διαβεβαίωσε ότι στοχεύει να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, οι μισές εκ των οποίων θα προέλθουν από εργοστάσιά της εκτός της Ευρώπης.

«Η AstraZeneca συμπεριφέρεται σαν αναξιόπιστος πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το να λάβουμε αξιόπιστα στοιχεία από αυτήν την εταιρεία παραμένει πρόκληση», είπε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Έσθερ ντε Λάνγκε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Βίτουμ είπε για την Ιταλία ότι θα λάβει περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου (αρχικά είχαν συμφωνηθεί 8 εκατομμύρια) και άλλα 20 εκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: skai.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ