Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμόυ-Θετική η Μέρκελ διστάζει ο Μακρόν

Petite Perle 300×250

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η Ε.Ε. στη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς να απαιτούνται Covid test ή να μένουν για κάποιες μέρες σε καραντίνα.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο, αυτό της Άνγκελα Μέρκελ που αρχικά είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, οι οποίες, όμως, στην συνέχεια φαίνεται να κάμφθηκαν.

Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, υποστήριξε πως μέχρι το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο.

"Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο". Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε και έναν "αστερίσκο" στα όσα είπε, θέτοντας το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί ο πρωθυπουργός έθεσε στους "27" την ανάγκη που υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό, προκειμένου οι πολίτες και ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου να ταξιδεύουν ελεύθερα και με ασφάλεια, αλλά και οι χώρες που τους υποδέχονται να μην κινδυνεύουν από την διασπορά της νόσου.

Χθες, ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του, βλέποντας την διστακτικότητα που υπάρχει ακόμα από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. "Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες", επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρισης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε πως έγινε ένα βήμα. "Έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει". Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει "ευρωπαϊκή λύση, αλλιώς άλλοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να έχουν γίνει βήματα προόδου. "Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα" είπε, επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα δύο στρατόπεδα και οι ενστάσεις Μακρόν

Με την πρόταση του πρωθυπουργού συμφωνούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Σουηδία, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν η Γαλλία, η Εσθονία , το Βέλγιο και η Ολλανδία που θεωρούν πως το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Πάντως, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινή απόφαση από τους "27", τότε δεν αποκλείονται και οι διμερείς συμφωνίες. Η Ελλάδα, ήδη εκτός Ε.Ε, έχει συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις και με τη Βρετανία με τους ρυθμούς του εμβολιασμού και στις δύο χώρες να είναι ταχύτατοι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν που υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί η "κατάλληλη ισορροπία" για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, τονίζοντας πως ηθικά ζητήματα παραμένουν αναπάντητα. Συμπλήρωσε, επίσης, πως τα "διαβατήρια εμβολιασμού" θα είναι ένα άδικο καθεστώς για τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως είναι ακόμη άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ