Καλογήρου: Το σχέδιο παραχώρησης του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Για το σχέδιο παραχώρησης του λιμένα Ηρακλείου, μίλησε μεταξύ άλλων, στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA , η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας Χριστιάνα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου ανέφερε πως το Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε το θέμα που αφορά στο Ενετικό Λιμάνι και την εξαίρεση του«Αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία της παραχώρησης, η οποία δεν περιορίζεται σε αυτό το λιμάνι και την λιμενική πολιτική αλλά επεκτείνεται ευρύτερα σε όλη την περιοχή του Ηρακλείου και του τι σημαίνει για την αναβάθμιση της περιοχής. Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης δεν πρόκειται περί πώλησης αλλά μακροχρόνιας μίσθωσης με συγκεκριμένους όρους». 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, όλα γίνονται σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ενώ όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Πλακιωτάκης ο βασικός γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και το πως αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή. «Είναι κάτι που έχει υπερτοπικό χαρακτήρα σε σχέση με τη γεωγραφική θέση του συγκεκριμένου λιμένα. Πρέπει να δούμε την ευρύτερη σημασία του σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική, με όλο αυτό που σχετίζεται με την περιοχή της Κρήτης αλλά και την ευρύτερη περιοχή και όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το Υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση του θέματος». 

Όσον αφορά τις διαδικασίες που επρόκειτο να γίνουν, η κ. Καλογήρου σχολίασε πως είναι οι συνήθεις που ακολουθούνται για όλες τις ίδιες περιπτώσεις. «Μιλάμε για ένα χρονικό ορίζοντα που δεν είναι τριετίας, είναι πολύ νωρίτερα. Επομένως, οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες. Κινούνται με το χρόνο που πρέπει και ορίζει, ούτε αργότερα ούτε γρηγορότερα. Μπορεί κανείς να μιλήσει για χρονικό διάστημα μικρότερο της τριετίας». 

«Θέλουμε να έχουμε τα νησιά μας θωρακισμένα»

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση της  κρουαζιέρας λέγοντας πως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υγειονομικοί και η αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που δίνει τις σωστές κατευθύνσεις. «Εμείς ως υπουργείο, αυτό που ουσιαστικά θέλουμε και συνδράμουμε όσο μπορούμε, είναι να τηρούνται οι κανόνες. Να έχουμε τα νησιά μας θωρακισμένα ώστε να μπορέσουμε ενόψει τουριστικής περιόδου να ανοίξει ο τουρισμός με τα μέτρα που χρειάζονται για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Η τήρηση των μέτρων είναι κάτι που μας αφορά όλους, αυτό απέδειξε και το περσινό καλοκαίρι και η όλη προσπάθεια που έγινε. Βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στη δύσκολη αυτή στιγμή, ώστε με ασφάλεια τα νησιά μας να δεχτούν τουρίστες με τον τρόπο που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς και είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τα νησιά μας». 

Ωστόσο, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα για την φετινή χρονιά. «Αναμένουμε να κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες για να δούμε πως προχωρά το ζήτημα. Όμως είναι ελπιδοφόρα για τη φετινή χρονιά και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να προχωρήσει το άνοιγμα». 

Τι προβλέπεται για τα υδατοδρόμια της Κρήτης

Το εν λόγω θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και τους Δήμους. Όπως επεσήμανε η κ. Καλογήρου, η ανάπτυξη και η λειτουργία υδατοδρομίων συμβάλλει στη νησιωτική πολιτική και την ανάπτυξη περιοχών – κυρίως περιοχών που δεν έχουν άλλους τρόπους πρόσβασης -. «Γίνονται από τους αρμόδιους φορείς βήματα γοργά και γρήγορα προκειμένου να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα των υδατοδρομίων στην Κρήτη.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει αρμοδιότητα σε συγκεκριμένο κομμάτι της αδειοδότησης και είναι περιορισμένη η δική μας αρμοδιότητα. Ως Γενική Γραμματέας, έχω να πω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες σε όλα τα νησιά για το πόσο μπορούν να συμβάλλουν οι συγκεκριμένες μεταφορές μέσω των υδατοδρομίων τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και για την ευρύτερη ανάπτυξη». 

Ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο 

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια αμιγής αρμοδιότητα της Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. «Από την 1/1/20 ισχύει για την Κρήτη, η δέσμευση του Υπουργείο έγινε πράξη. Ξεκινήσαμε με την ΚΥΑ για το 2020 όπου μετείχαν περίπου 2.400 ΚΑΔ και το 2021 που βγήκε λίγες ημέρες πριν έχει περισσότερους από 5.500 ΚΑΔ. Έχουμε έναν υπερδιπλασιαμό των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κρήτη. Έχουμε κάνει συναντήσεις με τους φορείς και προσπαθήσαμε να εξορθολογήσουμε το μέτρο και οι όποιες αστοχίες υπήρχαν τις διορθώσαμε το 2021.

Νομίζω είναι κάτι που το δικαιούται το νησί και το έχει τώρα πια, για να μπορούν να περιμένουν το αντιστάθμισμα του μεταφορικού ισοδύναμου για τις μεταφορές των προϊόντων. Εκεί που έγινε το μεγάλο άνοιγμα είναι στον αγροτικό τομέα όπου διευκολύνθηκε με απλές διαδικασίες και γρήγορο τρόπο, για να είναι πλέον δικαιούχος». 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ