Η καλύτερη εργασία για κώδικα από την Ελλάδα – Στις 28 Μαΐου ο τελικός για την ομάδα του Αστρινού Τσουτσουδάκη

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού Code League, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει η Φωνή του Μαλεβιζίου, η ομάδα του Αστρινού Τσουτσουδάκη και του Γιάννη Τζαγκαράκη και των μαθητριών τους Ανθή Κοσμά και Δάφνη Σιδεράκη από το Ηράκλειο δείχνουν την καινοτόμα εργασία τους που αφορά την συγγραφή κώδικα για την εκπαίδευση STEM. Ο τελικός θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 28 Μαΐου του 2021.

Η δεξιότητα που σχετίζεται με τη συγγραφή κώδικα γίνεται συνεχώς και πιο σημαντική, ειδικά για τους μαθητές.  Πως μπορούν όμως οι εκπαιδευτικοί να συμπεριλάβουν αυτό το αντικείμενο όχι μόνο στα μαθήματα της Πληροφορικής, αλλά και στις άλλες δράσεις STEM, αυτές δηλαδή που συνδυάζουν γνώσεις από τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά;  

Πολλοί εκπαιδευτικοί συχνά φοβούνται το αντικείμενο του κώδικα μια και  έχουν συνήθως ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού.

Προκειμένου να παρακινήσει τους εκπαιδευτικούς για να ασχοληθούν με αυτό το πολύ σημαντικό αντικείμενο, ο οργανισμός Science On Stage διοργάνωσε το διαγωνισμό “European Code League” σε συνεργασία με την SAP. 

Η πρωτοβουλία για αυτό το διαγωνισμό προσκάλεσε εκπαιδευτικούς STEM και τους μαθητές τους από όλη την Ευρώπη να γίνουν δημιουργικοί και να παρουσιάσουν τις καινοτόμες εργασίες τους στην συγγραφή κώδικα για χρήση στα σχετικά μαθήματα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή προκάλεσε, υποβλήθηκαν δεκάδες καταπληκτικών εφαρμογών.

Οι Έλληνες ειδικοί στον κώδικα

Ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 15 χώρες, ο Αστρινός Τσουτσουδάκης, ο Ιωάννης Τζαγκαράκης και οι μαθήτριες τους, Ανθή Κοσμά και Δάφνη Σιδεράκη από το Ηράκλειο της Κρήτης κατάφεραν να πείσουν τη διεθνή κριτική επιτροπή κι έτσι τώρα μπορούν να παρουσιάσουν την εργασία τους στον τελικό.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μη χρηματικά βραβεία καθώς και ένα ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Science On Stage, που θα διεξαχθεί από 24 ως 27 Μαρτίου του 2022 στην Πράγα.

Σε αυτό το τριήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ, 450 εκπαιδευτικοί από περισσότερες από 30 χώρες θα συναντηθούν για να παρουσιάσουν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και να ανταλλάξουν ιδέες σε μια γιορτή για την Επιστήμη που περιλαμβάνει εργαστήρια και σύντομες διαλέξεις.

Με αυτό τον τρόπο, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα κοινό χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ευρώπη. 

Αστρινός Τσουτσουδάκης και Ιωάννης Τζαγκαράκης, Ανθή Κοσμά, Γυμνάσιο Γαζίου και Δάφνη Σιδεράκη, Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης. 

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Οι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι και μάλιστα σε περιοχές όπως η Ελλάδα. 

Προκειμένουναευαισθητοποιήσουνκαιναδιαχειριστούντασυναισθήματατωνμαθητών, οι ασκήσεις προετοιμασίας για σεισμό είναι πολύ συχνές καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και παρ’ όλα αυτά η κατάσταση δημιουργεί αρκετό άγχος κάθε φορά που συμβαίνει αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Αυτή η συσκευή αρχικά ανιχνεύει τα συνήθως ανεπαίσθητα πρωτεύοντα κύματα και προτρέπει τους μαθητές να μπουν έγκαιρα κάτω από τα θρανία τους ενώ μόλις τα δευτερεύοντα κύματα αρχίζουν να εξασθενούν, χρησιμοποιεί ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (Με τη μορφή Ασαφούς Λογικής) για να τους καθοδηγήσει, μέσα στον κατάλληλο χρόνο,   ώστε να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη σχολική αίθουσα ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι αυτή η εκκένωση ήταν επιτυχής.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10_4.jpg
Η Ανθή Κοσμά από το Γυμνάσιο Γαζίου
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10_.jpg
Η Δάφνη Σιδεράκη, μαθήτρια της Α’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-αστρινος1.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-αστρινος.jpg

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Science On Stage Greece

Ευγενία Τσιτοπούλου -Χριστοδουλίδη

Πρώην Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-Quake-Alarm_poster-copy.jpg

Related Articles