Μάνα Εκάβη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Τελευταία Ενημέρωση:

Με την θεατρική παράσταση ‘’Μάνα Εκάβη’’, σε διασκευή της Εύης Οικονομίδου, σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά, την Ιωάννα Γκαβάκου στο ρόλο της Εκάβης και τη Νένα Βενετσάνου στη φωνή της Ανδρομάχης και της Κασσάνδρας, συνεχίζονται το Σάββατο 8 Μαΐου, στις 21:00, οι Live Streaming μεταδόσεις του ΠΣΚΗ από την επίσημη ιστοσελίδα του https://www.cccc.gr/gr/live-streaming.

Οι “Τρωάδες” και η “Εκάβη” του Ευριπίδη σημαδεύουν το διεθνές δραματολόγιο, ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα, στα οποία η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται από την οπτική του ηττημένου: οι ηττημένοι στις ευριπίδειες τραγωδίες παλεύουν με τον πόνο της απώλειας, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους για να συνεχιστεί η ζωή.

Έχοντας υποστεί την πλήρη κατάρρευση του οίκου της, η αρχετυπική μορφή της Εκάβης, όπως αυτή εμφανίζεται στις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, αποτελεί αναφορά σε μια γυναίκα-θύμα των δεινών του πολέμου. Αντίθετα, στην ομώνυμη τραγωδία του κορυφαίου τραγωδού, ο χαρακτήρας της Εκάβης μετουσιώνεται από θύμα σε θύτη, αποφασίζοντας να σηκώνει το χέρι της εκδίκησης και γίνει η ίδια φόνισσα.

Στον θεατρικό μονόλογο “Μάνα Εκάβη”, η Εύη Οικονομίδου διασκευάζει  επιλεγμένες σκηνές από τα δύο κορυφαία έργα του Ευριπίδη, αποδίδοντας τη συγκλονιστική εξέλιξη ενός αρχετυπικού ανθρώπινου χαρακτήρα. Ο χρόνος και ο τόπος της παράστασης βρίσκονται κοντά στην ιστορική μας μνήμη: κάπου στην άνυδρη μεριά της γης, την πλούσια στα έγκατά της, σε έναν πόλεμο που σφραγίζει τις μοίρες των ανθρώπων.

Μέσα από το λόγο της Εκάβης μιλά η ηθοποιός με τα πολλά ονόματα, η ηθοποιός του κόσμου. O τραγικός της λόγος γίνεται η αφορμή για να αναλογιστούμε όσα δεινά άρρητα και πικρά φέρει ο πόλεμος στον άνθρωπο: ο θάνατος του σώματος και του πνεύματος, ο αφανισμός της μνήμης, το ξερίζωμα της πολιτισμικής συνέχειας και μια σειρά από αλλεπάλληλες πράξεις βίας και εκδίκησης που απειλούν να αλλοτριώσουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η προβολή της παράστασης συνοδεύεται από συγχρονισμένη γραπτή απόδοση των κειμένων (υποτιτλισμός).

 Η παράσταση “Mάνα Εκάβη”, σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά και πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Νένας Βενετσάνου, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», παρουσιάστηκε στο  Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας και στο Φεστιβάλ Μονολόγων  στο Θέατρο Βράχων. Για την ερμηνεία της στην παράσταση, η ηθοποιός Ιωάννα Γκαβάκου τιμήθηκε με το βραβείο “ΜΑΡΙΑ ΑΛΚΑΙΟΥ”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Διασκευή: Εύη Οικονομίδου

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Μουσική: Νένα Βενετσάνου

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Μαμάκου

Μακιγιάζ: Κωσταντίνα Λαζάρου

Φωτογραφίες: Κατερίνα Κωσταντέλλου

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Ερμηνεύουν οι Ιωάννα Γκαβάκου στο ρόλο της Εκάβης και η Νένα Βενετσάνου στη φωνή της Ανδρομάχης και της Κασσάνδρας

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από εδώ:

https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/mana-ekavi/

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...