Αντικειμενικές αξίες: Ντόμινο εξελίξεων από την αύξηση των τιμών – Ποιοι φόροι θα επηρεαστούν

Petite Perle 300×250

Τα πάνω κάτω στις μεταβιβάσεις των ακινήτων φέρνει η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε χιλιάδες ζώνες της επικράτειας καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκπληρώσει την μεταμνημονιακή του δέσμευση, όπως αυτή καταγράφεται στην 10η αξιολόγηση – έκθεση των θεσμών, έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με βάση τα ισχύοντα, οι νέες τιμές της εφορίας θα επηρεάσουν οποιαδήποτε μεταβίβαση πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ και μετά, αλλά και πολλούς ακόμη φόρους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα ακίνητα. Μοναδική εξαίρεση για εφέτος θα αποτελέσει ο ΕΝΦΙΑ που όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ουσιαστική μεταβατική περίοδος όπου θα μπορεί κάποιος να προχωρήσει αγοραπωλησία ακινήτου ή γονική παροχή με το φόρο μεταβίβασης να υπολογίζεται βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών και όχι των νέων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση και να ψηφιστεί. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μεταβατικό διάστημα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών 2 – 3 μηνών.

Οι νέες τιμές ζώνης της εφορίας που θα ανακοινωθούν άμεσα, αφορούν τόσο τις 10.216 υφιστάμενες ζώνες όσο και τις 3.754 νέες εντάξεις. Με τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καλυφθούν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων 13.970 ζώνες της επικράτειας που αντιστοιχεί στο 99% των περιοχών της χώρας που υπάρχει δόμηση.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες ειδικά για εφέτος αναμένεται να επηρεάσουν το φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλουμένου ακινήτου και βαρύνει τον αγοραστή, τον ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων (εξαιρείται η 1η κατοικία), το φόρο δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων, το φόρο χρησικτησίας, το φόρο ανταλλαγής –συνένωσης οικοπέδων, το φόρο διανομής ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές 0, 25% έως 0, 35% επί των τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, το δημοτικό φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων, ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων και ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Πηγή: ΟΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ